Конкурс за модна скица на облекло с мотиви от корейската азбука.

Краен срок: 2016.06.30

ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ ОБЯВЯВА МОДЕН КОНКУРС
Скиците на участниците трябва да са вдъхновени от корейската азбука
 
 
По повод 573-та годишнина от създаването на корейската азбука "хангъл" Посолството на Република Корея в България обявява конкурс за модна скица на облекло с мотиви от корейската азбука. 
Хангъл е азбука, създадена от един от най-великите корейски владетели - крал Седжонг, управлявал по време на династията Чосон (1392-1910). Неговата основна цел е била писмеността да бъде достъпна за целия народ и да предаде и съхрани точно особеностите на корейския език. 
Изчистените форми на буквите с прави черти и ъгли, и съвършени окръжности, са елементи, които прекрасно се вписват в съвременните модели на модните дизайнери. А символиката на азбуката е вдъхновение за много творци - гласните изобразяват небето, земята и човека, а изписването на съгласните наподобява особеностите на говорния апарат при произнасянето на съответния звук.
Конкурсът се провежда за пръв път и е насочен към студенти, интересуващи се от моден дизайн. Всеки желаещ да се впусне в модното приключение може да изпрати между 5 и 7 скици, представящи дизайнерска концепция, вдъхновена от духа на корейската азбука или съдържаща елементи от нея. 
 
Критериите за оценка включват креативност, практичност, артистичност и съвременност на модела, а председател на журито ще бъде лично Н.Пр. Посланика на Република Корея в България. 
Наградите са три като всеки от отличените ще получи възможност да реализира някои от скиците си. Спечелилият първо място ще получи 1000 лв. парична награда и възможност за реализация на 3 от скиците си. Участникът на второ място ще получи 600 лв. и възможност да реализира 2 от скиците си, а този на трето място - 400 лв. и реализация на една от скиците си. 
 
Срокът за изпращане на скиците е 30 юни 2016
 
Повече информация за регламента на конкурса и корейската азбука ще намерите на уеб страницата на посолството: 
http://bgr.mofa.go.kr/worldlanguage/europe/bgr/mission/notice/index.jsp
Там ще откриете и Заявлението за участие, което трябва да попълните и изпратите.
 
Скиците могат да бъдат доставени лично или по пощата на адрес: Посолство на Република Корея, гр. София, бул.Драган Цанков 36, ет.7 А
 
За повече подробности, можете да се свържете с посолството на Република Корея чрез e-mail адрес  korean-embassy@mofa.go.kr, Subject: Fashion Design Contest 2016 или на телефон 02 971 21 81
 

Файлове за изтегляне