Фестивал на младите в изкуството

2020.10.10

На 14 октомври от 18:00 часа в галерия Ателие в НХА – Филиал Бургас ще бъде открит Фестивал на младите в изкуството, който ще събере ученици, студенти, учители и преподаватели. Фестивалът ще се проведе от 14 до 17 октомври в Бургас. Организатори са Националната художествена академия, филиалът й в Бургас и Община Бургас. Проектът е част от програмата за научната и художествено-творческата дейност на Академията за 2020 г.
Фестивалът ще бъде открит на фона на изложба на студенти от специалност Плакат и визуална комуникация“ с проектните разработки на система за визуална комуникация на Туристически комплекс „Света Анастасия“.
 
В нестандартния пленер по рисуване, част от Фестивала ще се включат ученици от гимназиите с профилирани паралелки по изкуства в Бургас: „Св. св. Кирил и Методий“ и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, с ръководители Ваня Апостолова и Атанас Стоянов
Преподаватели от НХА са проф. Светозар Бенчев, доц. д-р Здравка Василева и ас. Васил Колев. Ще участват и студенти от НХА – Филиал Бургас.
Всички участници ще рисуват на открито в зоната за обществен достъп в Пристанището и на остров Св. Анастасия. В програмата е предвиден и арт тур, който ще включва локации с впечатляващи градски къщи – архитектурни шедьоври. След това участниците ще ги претворят в свои картини.
„Творбите на всички участници, независимо от професионалната им подготовка, ще бъдат експонирани на 3 големи пана, подредени като пъзел“, обясни проф. Светозар Бенчев, декан на Факултет за изящни изкуства на НХА.
В програмата на фестивала са включени литературно четене и кино клас, част от тазгодишното издание на „София филм фест - На Брега“.
 
Фестивалът ще бъде закрит с обща изложба пред х-л „DAS Марина“ на 17 октомври от 17:00 часа.

Сподели