Годишна изложба на дипломираните бакалаври от НХА, випуск 2015/2016

2016.06.15

23 юни – 7 юли 2016

Откриване – 23 юни (четвъртък), 18:00 часа
Галерия „Шипка“  6
Съюз на българските художници
ет. 1 и ет. 2, ул. „Шипка“ № 6.

Дипломираните бакалаври от всички специалности на НХА ще представят дипломни работи и проекти от 23 юни до 7 юли на първи и втори етаж, в галерията на СБХ. Изложбата, която се провежда ежегодно представя нивото и резултатите от обучението в Академията.
Събитието се осъществява със съдействието на дългогодишния партньор на НХА Societe Generale Експресбанк и е част от партньорската програма между двете институции.

За десета година Societe Generale Експресбанк ще даде награди на петима студенти от Академията за най-добри дипломни творби. Наградите се определят от специализирана комисия на НХА и представители на банката. Те поощряват най-високите студентски постижения, без ограничение по отношение на вида изкуство и използваната техника. Един от наградените дипломанти ще получи Голямата награда на Societe Generale Експресбанк в полза на колекцията на банката.

В изложбата на дипломираните бакалаври са представени специалностите: „Живопис“, „Стенопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Книга и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Резба“, „Керамика“, „Сценография“, „Текстил-изкуство и дизайн“, „Метал“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн на порцелан и стъкло“, „Дизайн за детската среда“ и „Мода“.

Повече за партньорската програма на НХА и Societe Generale Експресбанк
Десет години Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк осъществяват съвместно образователни и творчески проекти подпомагащи младите художници на Академията и развитието на съвременното изкуство. Партньорската програма, между двете институции спомогна за успешното реализиране на едни от най-престижните събития на НХА.
Резидентска програма – творческа специализация на преподаватели, докторанти и дипломирани магистри в Сите Интернасионал дез`ар, Париж.
Годишен конкурс за наградите на Societe Generale Експресбанк за студентите от о.к.с. бакалавър“ от всички специалности на НХА.
Лятна академия в „Дом Витгенщайн“, Виена – образователно-творческа резиденция за студенти от НХА и реализиране на изложба в залите на културния институт
Изложба с произведения на студенти и преподаватели в залите на Societe Generale Експресбанк
Международна студентска изложба ТРАНСФОРМ – образователен проект между десет академии и университети от Югоизточна Европа
Международна лятна академия и симпозиум – Ахтопол
Международен фестивал за дигитални изкуства – DA Fest
Реализация на изложба на преподаватели и студенти от НХА в градовете Варна, Бургас, Русе, Сливен, Велико Търново и в гр. Димитровград (Сърбия)

Тази година, освен осигуряването на награди и стипендии за студенти, откупуването на първа награда от завършващите бакалаври и подкрепата за творческия престой на студенти в Париж, Societe Generale Експресбанк ще подкрепи събития, свързани с отбелязването на 120 годишнината от създаването на Националната художествена академия като Държавно рисувално училище. Освен това двете институции ще обединят усилията си, за да подкрепят деца в болнично заведение, страдащи от аутизъм. За целта ще бъде проектирана и реализирана сензорна стая в „Каритас“, където студентите от НХА ще провеждат учебните си практики.

 

Сподели