Изложба графики и плакети на преподаватели и студенти от НХА беше представена в Центъра за художествена култура във Вроцлав

2016.11.28

Изложбата е част от програмата на честванията на 120-годишнината на Националната художествена академия
 
Куратор – доц. Димо Колибаров
 
Изложбата „Графики и плакети на преподаватели и студенти“, организирана от Българския културен институт –Варшава и Националната художествена академия, под патронажа на Министерството на културата на България беше показана в Центъра за художествена култура във Вроцлав. Неговите галерии и ателиета са включени във  вроцлавските „Пространства за красотата“ – приоритетните градски зони, върху които се разгръща  програмата на Европейската столица на културата – 2016.
За експозицията на НХА, посветена на 120-годишнината от основаването на  Национална художествена академия поканата от Вроцлав идва след успешното й  гостуване през април във Варшава, в рамките на фестивалните месеци „Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство“.
 
Изложбата представя произведения на студенти и преподаватели от катедрите „Графика“ и „Метал“ към НХА. 
Графичната колекция е съставена от 41 графични листи и е своеобразна селекция на най-добрите постижения през последните години в специалността. Използвани са всички познати графични техники (дълбок, висок печат, литография и иновационни методи на печат). Автори в графичната експозиция са преподавателите проф. Христо Стайков, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, доц. д-р Десислава Христова, ас. Васил Колев, ас. Емануела Ковач, Петър Милев. Сред студентските работи се открояват тези на Теодор Асенов, Стефани Костадинова, Стефани Чернева, Павлина Обретенова. 
 
В експозицията на катедра „Метал“ участват студентите Ангелина Стойкова, Евгения Цанкова, Калоян Георгиев, Катя Поцкова, Мая Николова, Станислава Анчова, Станислава Николова и Стевлин Йовчев. Творбите са реализирани през последните години в „Ателието за медална скулптура“ към катедра „Метал“. Ръководител на ателието е професор Богомил Николов. С представяния в редица национални и международни изложби, симпозиуми и конгреси; присъдени награди и отличия; студентски произведения – откупени от Британския музей в Лондон и Пушкинския музей в Москва, „Ателието за медална скулптура“ вече има международна популярност.
 
Заедно с изложбата на НХА по същото време в Центъра за художествена култура във Вроцлав беше показана „История и култура по българските земи“. Това е фотоекспозиция на екип от Катедрата по славистика на Лодзкия университет, с научен  ръководител на проекта проф. Георги Минчев. Забележителни културни и архитектурни паметници и артефакти – наследство от праистория, античност, средновековие и Възраждане,  са показани върху 65 фотоси с автор Виктория Маринов, завършила режисура и операторско майсторство в НАТФИЗ. Експозицията представлява част от богатия снимков архив, заснет през лятото на м.г., по време на експедиция на научния екип със съдействието на българското Министерство на културата.

Галерия

Сподели