Калина и комитите - документален филм на БНТ от рубриката „В кадър“

2016.06.02

7.06.2016, 19:00 часа
Галерия „Академия“
 
Българска национална телевизия, съвместно с Национална художествена академия ще представи на 7 юни (вторник) от 19:00 часа, в галерия „Академия“ филма „Калина и комитите“. 
Автор Петя Тетевенска
Оператор Цветан Недков
Режисьор Дамян Петров
Монтаж Цветослав Юруков
 
В присъствието на екипа на филма и сред картините на Десислава Минчева в галерия „Академия“ ще чуем разказа на нейната майка Калина Тасева, чрез тази документална лента. Историята на нейния живот е част от историята на българското изобразително изкуство. Ще влезем в ателието на художничката, ще разберем за забележителният й род, ще се качим на върха на планината, ще се потопим в силата на героите й и в красотата на нейните пейзажи, ще бъдем вдъхновени от всичко, което е тя. С участието на проф. Десислава Минчева и фотографа Сандро Арабян – внук на Калина Тасева.
Не пропускайте прожекцията на филма в галерия „Академия“ от 19:00 ч. на 7 юни.
 
Калина Тасева е родена на 5 юни 1927 г. в София. Расте в един от най-бедните, но колоритни квартали на столицата – Драз махла, между бул. “Сливница” и гарата. Завършва Първа девическа гимназия през 1946 г. В Художествената академия е студентка на Дечко Узунов и за една година на Илия Петров. Участва редовно в общи изложби, организирани ежегодно от Съюза на българскитехудожници (СБХ) от 1953 г. насам. Първата й самостоятелна изложба е през 1973 г в галерията, която днес носи името на Райко Алексиев. Член-кореспондент на Съюза на австрийските художници – “Кюнстлер Хаус”, Виена, Австрия.
Калина Тасева е носител на множество престижни отличия, сред които са и наградите “Владимир Димитров – Майстора”, “Захари Зограф” и “Никола Петров”.
Творбите й са представяни в Хамбург, Франкфурт, Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Анкара, Аахен.

Сподели