Катажина Жехак ще представи конкурса „Добър дизайн“ 2016

2016.11.25

5 декември 2016 г., понеделник, 18:00 ч.
Национална художествена академия, галерия „Академия“, ул. Шипка №1, вход свободен
Полски институт в София съвместно с Националната художествена академия
 
Представяне на резултатите от конкурса „Добър дизайн“ 2016
с участието на Катажина Жехак, креативен директор на
Института за промишлен дизайн във Варшава
 
„Конкурсът Добър дизайн като средство за насърчаване на иновациите в компании инвестиращи в промишлен дизайн“
 
Лекцията ще обхване историята на конкурса, както и настоящето, ще обясни неговото развитие, характеристики и последиците му в полската икономика. Ще бъдат представени най-интересните победители: полски компании, които прилагат иновативни решения. Също така ще бъде обяснена ролята на Министерството на икономиката, под чийто почетен патронаж се провежда конкурса.
 
Конкурсът „Добър дизайн“ се организира от 1993 г. Участници в конкурса са продуценти, дистрибутори, доставчици на услуги и проектни студиа, чиито продукти и услуги са били препоръчани от експертите на Института като отговарящи на изискванията на добрия дизайн. Целта на конкурса е да бъдат представени продукти и услуги, отличаващи се с високо качество на дизайна и подкрепа на техните производители и дистрибутори. Тазгодишното издание на конкурса „Добър дизайн“ постигна рекорд, като 222 продукти и услуги са участвали в надпреварата, 136 от които са стигнали до финала: маси, столове, лампи, бяла техника, оборудване за бани и кухни, играчки, както и транспортни средства – автомобили, влакове, велосипед. Освен това: иновативно снежно оръдие, градска машина за метене, модерно проектирана помпа за топъл въздух. В категорията „Нови технологии“ бяха представени очила за виртуална реалност и обучаващ робот, който учи заедно с децата. Като признание за високото ниво на тазгодишното издание на конкурса журито присъди цели 28 награди.
 
 Катажина Жехак – критик на дизайна, изкуствовед. Възпитаник на Ягелонския университет и City University в Лондон (специалност „Управление на музеи и галерии“). Професионално се занимава с прогнозиране на тенденциите. От шест години е креативен директор на Института за промишлен дизайн във Варшава, най-старата полска институция за дизайн. Преподавател в Total Design Management – курсове за следдипломна квалификация, провеждани съвместно от Института за промишлен дизайн и Бизнес школата на Техническия университет във Варшава. В продължение на пет години провежда в ИПД конкурса „Добър дизайн“, който ежегодно предоставя информация за нивото на дизайна на полския пазар – създава уникална база от 1500 компании и ги изследва според внедряваните продукти и според нуждите и пазарните прогнози в отделните браншове.

Галерия

Сподели