Мариела Гемишева получи наградата „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“

2017.03.02

Доц. д-р Мариела Гемишева, преподавател в специалност „Мода“ на Националната художествена академия получи наградата „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“. Престижните награди на Българската академия за мода бяха връчени на церемония на 28 февруари 2017 в Рамада София Хотел.
В тържествената вечер Мариела Гемишева представи колекция Make yourself special – една деконструктивна препратка в коприна към луксозния минимализъм на 90-те. 
 
Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност Мода към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, Intelligent life, Пролет 2008 г.)  Тя е и основен  гост дизайнер с авторски модни колекции на международни. модни форуми като Аssembly Designefestival Graz, MODEPALAST, Viena  в периода 2005г. – 2016г. Провокацията е съществен елемент в  нейните работи,  а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства“ (Каталог „In search of Balkania“, Роджър Коновър, 2002 г.) 

Сподели