MOMENTUM – изложба порцелан и стъкло на преподаватели и студенти от НХА София и UMPRUM, Прага в Чешки център София

2023.03.28

Чешкият център в София е мястото за среща на две специалности, които са в динамиката на високите температури. Съвместната изложба „MOMENTUM“ представя работите на преподаватели и студенти от специалностите „Дизайн на порцелан и стъкло“ в Националната художествена академия и „Керамика и порцелан“ на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага.
Датата на срещата е 28 март 2023 г. в 18 часа в галерията на Чешкия център. Събитието се реализира съвместно с Посолството на Чешката република в София.
Една от дефинициите за MOMENTUM е сила, получена в резултат на поредица от движения. В контекста на изложбата тази поредица е свързана с творческия импулс и технологичния процес при създаване на дизайнерски и художествени произведения в огневи режим.
Поводът за това е честването на юбилейната 50-та годишнина от създаването на специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА. Изложбата е своеобразен диалог, който дава съвременен поглед, резултат от едно наследство. В UMPRUM са завършили доайените на специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, които привнасят знание, влияние и натрупан опит, изградени от чешката методология на обучение в пражката академия.
Участници в изложбата са: Красен Троански, Елизар Милев, Борислав Коруджиков, Карина Попова, Вера Гезенко, Анника Липсиус, Ванеса Георгиева, Елемаг Георгиев, Лъчезар Пойдовски, Лъчезар Дочев, Анника Липсиус, Кристин Василева, Adam Železný, Markéta Špundová, Milan Pekař, Monika Martykánová, Tereza Sluková.
 
Снимки – Чешки център София

 

Галерия

Сподели