Напусна ни проф. д.изк. Венета Иванова

2016.02.08

Венета Иванова
(1929 – 2016)
 
Венета Иванова се нарежда сред най-утвърдените и ерудирани представители на българското изкуствознание и критика, чийто изследователски интерес обхваща широка проблематика на световното и българското изобразително изкуство. Резултат от нейния дългогодишен научен труд са десетки значими публикации в периодичния печат, редица монографии, студии и албуми, сред които фундаменталните изследвания, посветени на българската скулптура, възрожденската и съвременна българска дърворезба, монографиите на Василий Серов, Боян Петров, Ел Греко, ѝсен Василев, Борис Гондов, Георги Чапкънов и много други.
Като дългогодишен преподавател, доцент и професор в НХА, Венета Иванова е въвела в преподаването на историята на световното изкуство в НХА стотици художници и изкуствоведи. Със своя забележителен професионализъм като преподавател, а по-късно и като ръководител на катедра „Изкуствознание“, тя е допринесла изключително много, както за развитието на специалността, така и за укрепването авторитета на научната дейност в Националната художествена академия.
За своята цялостна дейност, проф. Венета Иванова е отличена с редица държавни награди и с признанието на българската академична, културна и художествена общност.
На 8 ноември 2009 проф. д. изк. е удостоена с почетното звание Доктор хонорис кауза на НХА.
 
Поклон пред светлата й памет!
 
Поклонението ще се състои на 9 февруари (вторник), от 12:00 часа в църквата „Света София“ и след това в галерия „Академия“ на Националната художествена академия.

Сподели