НХА откри •Всичко е добре, когато започва добре•

2014.06.12

Изложба на студенти и преподаватели от НХА
в Градска художествена галерия – Варна

12 юни – 3 юли 2014

Част от партньорската програма на НХА и Societe Generale Експресбанк
.

На 12 юни Националната художествена академия откри изложба в Градската художествена галерия - Варна. Експозицията под надслов „Всичко е добре, когато започва добре“ включва произведения на студенти и преподаватели от катедрите и специалностите на НХА: „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“.  Част от специалностите като „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики) присъстват в залите чрез видео презентация. Изложбата, с куратор проф. Свилен Стефанов от НХА, ще продължи до 3 юли 2014.
Това, което обединява тази разноречива и многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства неизменно се налага усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често  подкрепено с многопластови концептуални решения. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения в един бързо променящ се свят.
„Ние в НХА – преподаватели и студенти, се радваме на възможността да покажем на уважаемата варненска публика тази изложба. Гостуването ни във Варна, град забележителен със своите художници и  престижния си културен календар, е старо наше желание. То вече е факт, благодарение на доброто ни партньорство със Societe Generale Експресбанк , сподели ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов.
„Тази съвместна изложба е още една стъпка от нашето осем годишно партньорство в подкрепа на младите творци. Несъмнено един от най-удовлетворяващите моменти е, когато виждаме реализираните творби на талантливите автори и се радваме, че имаме възможност да представим изкуството създавано от тях пред по-широка публика”, сподели Мария Русева, зам. главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк.

Галерия

Сподели