НХА с участие и награда в FIG BILBAO PRINT FESTIVAL, Испания

2020.12.03

Националната художествена академия направи много силно представяне в IX-ото издание на FIG BILBAO PRINT FESTIVAL, Испания, който се проведе в края на ноември 2020 г. Във фестивала участваха студентите от специалност „Графика“: Гергана Иванова (II курс, магистър, тема „Life like a puzzle“, офорт и акватинта), Александър Лазарков (III курс, бакалавър, тема: Mind Terrain, колаграфия), Верджиния Влъчкова ( III курс, бакалавър, тема: Can man play God?, гравюра на коматекс), Никола Цветанов (III курс, бакалавър, тема: Urban Anthill, гравюра върху шперплат, печат върху платно).
На 24.11.2020, бе проведена онлайн среща в платформата Streamyeard, в която бяха представени кураторските проекти и идеите на студентите пред журито на конкурса. Стипендия на Фондация CIEC за творчески престой спечели Александър Лазарков за проекта си MIND TERRAIN, колаграфия.
 
Куратор на проекта от страна на НХА е проф. д-р Десислава Христова – ръководител на катедра „Графика“, която споделя: 
„След командировката ми по програмата Еразъм на Facultad de Bellas Artes на Universidad del Pais Vasco (UPV/EHU) в Билбао и посещението ми на осмото издание на международното изложение за графика и изкуство върху хартия FIG Bilbao получих покана да бъда куратор на проект към фестивала, наречен The Cubes of Temptations, насочен към студенти по изкуствата. На всяко издание на FIG Bilbao се каният по две висши учебни заведения по изкуствата, които представят четирима свои студенти с експериментални графични обекти, създадени специално за триизмерното пространство на кубовете. Кубовете са от шперплат с размер 2х2х2 м. Най-добрите проекти печелят стипендия на Фондация CIEC. 
Участието ни на FIG BILBAO  2020 е огромно признание и чест за НХА, както и невероятна възможност за нашите студенти да видят и да бъдат част от това международно събитие. Изразявам огромната си радост от прекрасните кубове, които създадоха всеки един от участниците, както и благодарности на всички, които се включиха активно в изграждането и аранжирането на кубовете. Това са Златка Яръмова, докторант, Пламен Маджаров, студент от 3 курс „Графика“ и Никол Димитрова, 3 курс в специалност „Изкуствознание.“ 
 
За фестивала:
FIG BILBAO има уникален характер за Испания и Европа. В него участват около 40 национални и международни галерии за графика и съвременно изкуство, провеждат се различни графични изложби в музеи и културни институции като Музея за изящни изкуства в Билбао и др. В рамките на четири дена Билбао става център на изкуството на хартия, благодарение на богатата си програма от паралелни дейности на панаира: форуми, изложби, екскурзии, детски работилници и др. 
FIG BILBAO е международен проект за научноизследователска и развойна дейност, посветен на графиката. От първото си издание Фестивалът подпомага младите художници и тяхната професионална кариера чрез стипендии, участия в различни изложения и инициативи като международният конкурс за млади графици Open Portfolio. Основната цел на Open Portfolio е да подкрепя и популяризира изкуството на новите таланти в съвременната графика. FIG BILBAO се стреми да популяризира тяхното изкуство и да служи като вдъхновяващо пространство и катализатор за нови концепции и художествени идеи. Около 100 нови таланта вече са се възползвали от тази уникална платформа. Това е изключителна възможност да се разпространяват и обменят идеи, да се представят творби и да се преосмислят концепциите за съвременно изкуство.
 
Повече за FIG BILBAO

Галерия

Сподели