OPEN Studio в ателие 52

2017.02.05

Ателие 52 по живопис представя 
Отворено ателие/ Open studio
 
Откриване: 8 февруари (сряда) от 14:00 до 20:00 часа 
НХА, ул. „Шипка“ 1, Ателие 52 по живопис, Северна сграда ет. 2
 
Оpen studio събира работите на студенти в пространството на ателието в което работят. 
Желанието за тази изложба съществува отдавна. Във време на изобилие от визии, образи, медии, алтернативи, значения, когато човек е изкушен и подмамен от това да се превърне в консуматор и активен потребител на всичко, зоната на творческата независимост е лесно уязвима. Особено за младите ни колеги избрали да се занимават с изкуството. Това е изложба която има за цел да ги насърчи, подкрепи, да им даде увереност и посока, смисъл и ясни цености в работата. Ателието на Художествената академия е най-естественото и подходящо място къдете могат да бъдат показани работите на младите художници и разгледани от публиката в контекста на средата в която са създадени. Показаните работи не са учебни задачи, а заявка за творческо и артистично поведение и желание да бъдат представени пред публика, така че пространството за малко да бъде галерия, а не студио/ателие. Ателието е място на свободно общуване, обмен на идеи, предпоставка за развиването на индивидуален артистичен възглед. В първото издание на Отворено ателие участват: Гергана Табакова, Ана Костова, Станка Александрова, Борислав Борисов, Димитър Бочуков, Гергана Балабанова, Трендафила Трендафилова, гост- Офелия Ривера от Мексико.
 
Ателие 52 е ателие по живопис в Националната художествена академия, в което рисуват и се обучават студенти от специалност „Живопис“. Още през 90-те години то отваря врати за широка публика с периодично организирани прояви – представяния на книги, гостуване на чуждестранни и български художници, демонстрации на различни калиграфски и графични техники. Идеята на проф.Валентин Колев и проф. Димитър Трендафилов е Ателие 52 –Свободната територия, да се превърне в място за срещи на студенти и преподаватели от всички специалности и да е достъпно за заинтересованата публика. След дълго прекъсване, през 2011 доц.д-р.Здравка Василева събра работи на различни поколения художници – бивши и настоящи студенти от ателието в изложба в Градска художествена галерия Пловдив с желание да се възобнови загубилата се традиция. Минаха отново доста години в обмисляне и мотивиране на това как и по какъв начин да продължим дейността на Ателие 52. 
Започваме на 8.02.2017 в 14 ч. Open Studio e първата ни проява. Предстоят още – срещи с колеги, уъркшопи; дебютни изложби на студенти, лекции и прожекции. 

 

Сподели