От автопортретите на Рембранд, до моите портрети

2018.04.12

Изложба портрети на Макс Марра
„От автопортретите на Рембранд, до моите портрети“
 
 
 
Изложбата ще бъде показана на 14 април в 17:00 часа
НХА, северна сграда, ет. 1 
София, ул. „Шипка“ 1
 
 
 
 
 
Една нощ на красива артистична лудост, така най-накратко може да се преразкаже историята на изложбата с рисунки на италианския художник Макс Марра, посветени на Рембранд, която се открива на 14.04.2018 г. в Националната художествена академия, под надслов „От автопортретите на Рембранд, до моите портрети“.
Годината е 1999 г., а Националната галерия в Лондон организира изложбата „Rembrandt by himself“, с автопортрети на най-големия художник от златния век на холандската живопис – Рембранд. След като посещава експозицията Макс Марра се завръща в хотелската си стая и работи вдъхновено цяла нощ, в резултат на което се раждат 151 рисунки, реализирани със синьо мастило и растителни есенции върху обработена с восък хартия. Марра пресъздава автопортретите на великия фламандец по памет, с очите си, но може би е по-правилно да се каже с това, което изложбата оставя в него. „Дългата вълна“ на Рембранд се сблъсква с италианския художник и шокът е неизбежен.
Още същата седмица немски галерист откупува 100 от тези рисунки, а останалите 51 са представени за първи път в Милано през 2008 г., а днес са подредени в северното крило на Националната художествена академия в София.
 
През 2013 г. Италианският културен институт в София, съвместно Националната галерия, организират самостоятелна изложба на Макс Марра, под надслов „Космически небеса“, която е представена в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Изложбата представлява едно мистично пътешествие от близо шестдесет произведения, създадени между 2011 г. и 2013 г., които са ярко свидетелство на неговата творческа зрялост. Идеята на художника да озаглави своята първа самостоятелна изява в България „Космически небеса“ идва, докато размишлява върху думите, които приживе казва за него скъпият му приятел и голям творец Мимо Ротела: „Търсенето е ефирен, небесен КОСМОС, едно пречистване и химн за нещо, което е отвъд пределите на нашата планета“.
 
Макс Марра е роден в Паола - Калабрия през 1950 г. а през 70-те години се мести в Милано, където започва да се занимава с изкуство и преподавателска дейност. Днес живее в Монца, а ателието му се намира в Лисоне, край Милано. 
Разностранен творец, притежаващ изключителна жизненост и изразителна сила, от осемдесетте години на миналия век насочва художествените си търсения към комбинацията от скица, живопис и скулптура като използва поетични материи, свързани с изразните средства на историческите авангардни течения на европейското изкуство. Неговата многостранна експериментална дейност се утвърждава и намира признание през годините. Осъществява над четиридесет самостоятелни изложби. Негови скици и творби от разнородни материали са част от много чуждестранни колекции, както и част от колекциите на  множество обществени институции в целия свят.
 
През месец януари 2018 г. Макс Марра е удостоен с Наградата Certi Lux, за цялостния му приноса му в изобразителното изкуството. 
 

Сподели