Представяне на новия каталог от музейната колекция на НХА

2017.01.31

МУЗЕЙНА СБИРКА НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ. КОЛЕКЦИЯ КЕРАМИКА
 
На 6 февруари (понеделник) от 17:00 часа в галерия „Академия“, сред изложбата на проф. Божидар Бончев, ще бъде представено изданието „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“. Изданието е петото поред, представящо Музейната колекция на Националната художествена академия. През последните няколко години са реализирани изданията: Колекция „Български шевици“, Колекция „Дърворезба“, Колекция „Живопис“ (1896-1940) и „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944)“. 
 
Съставител на Каталога е проф. Божидар Бончев, който е и автор на въвеждащия текст, а консултант на изданието е проф. Ивана Енева – и двамата са дългогодишни професори в катедра Керамика, изследващи керамичното изкуство у нас.
Автор на фотографиите и дизайна на каталога е ст. преподавател Росен Тошев, а художествен редактор – проф. Виктор Паунов.
 
Музейната сбирка на Националната художествена академия започва да се формира още с основаването на Държавното рисувално училище през 1896 г. С годините отделните колекции на тази уникална по своя характер сбирка получават публичност, постепенно разкривайки богатствата на музея и проследявайки развитието и методологията на художественото обучение у нас. Днес колекцията от керамични предмети в Музейната сбирка на Националната художествена академия наброява 197 експоната, от които 14 се съхраняват в методическата сбирка на катедра „Керамика“. Тя съдържа закупени от чужбина образци, традиционна българска керамика, произведения на преподаватели и студенти от академията. В технологично отношение в сбирката са представени разнообразни декоративни техники, като подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, както и глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини в по-ранния период и фино каменинови и шамотизирани глини по късно. В колекцията са представени художествените възгледи на основателите и преподавателите в специалността проф. Стефан Димитров, проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев, проф. Георги Коларов и техни ученици. Техните произведения са важни не само със своите художествени качества, но и заради тяхното голямо влияние върху развитието на художествената керамика в страната. 

Сподели