Премиера на книга •100 години Темков•

2016.05.31

01.06.2016 (сряда), 18:00 часа
галерия „Академия“
ул. „Шипка“ 1
 
Съставител – Методи Панайотов
Художник – Деян Седларски
Редактор – Стилиян Стоянов
Издателство – Арс Милениум МММ
 
На 1 юни 2016 от 18:00 ч. в галерия „Академия“ ще бъде представена книгата „100 години Темков“, която е съставена от Методи Панайотов и съдържа интересни факти и документи от професионалния живот на Веселин Темков – един от най-големите треньори и преподаватели по баскетбол в България. 
Голяма част от изобразителния материал в изданието е част от личния архив на Темков. 
След представянето ще бъде прожектиран документален филм за Веселин Темков, в който участват много майстори на спорта, прославили България на европейските и световни турнири и олимпиади. 
 
Откъс от книгата „100 години Темков“
Тази година на трети юни се навършват 100 години от рождението на Веселин Темков. Това е един от най-големите треньори и преподаватели по баскетбол у нас. За съжаление много малко неща оцеляха от богатия му личен архив. Няма ги вече и много негови колеги и приятели. Ето защо се появи идеята да съхраня и запазя и малкото, което е останало от него.
Моята молба бе към хора, които го познават, треньори и състезатели, да напишат по нещо за него. Той, Темкиша, го заслужава. Така се обръщам към него в този разказ, а не с уважителното „господин Темков“, но това е най-милото, почтително обръщение, с което всички от баскетболните среди се обръщахме към него. Разбира се, в личен разговор обръщението беше друго, не така фамилиарно.
Темков е най-интересният треньор и преподавател, който ние, състезателите от ВИФ, срещнахме по времето на следването си. Този човек ни променяше представите за взаимоотношенията между преподавател и студент. За първи път в живота си виждахме човек, който ходи с костюм и папийонка дори в залата за тренировки. Буквално се втрeщявахме, когато го виждахме да влиза в института – поздравяваше всички, а на
жените целуваше ръка. Катедрата по баскетбол се намираше на тавана на улица „Тина Киркова“ – 1. Тавански стаи, използвани като катедри: биомеханика, плуване, туризъм, алпинизъм, психология, методика на физическото възпитание и други.

Сподели