Ректорът на НХА беше член на международното жури на 6-то международно биенале на графиката Гуанлан, Китай

2017.04.20

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев беше част от екипа на журито на едно от най-престижните биеналета на графиката, което се проведе на 7 април 2017 г. в Гуанлан, Китай. Организатор на биеналето на графиката е Графичната база Гуанлан,  Китайската асоциация на художниците, организации за литература и изкуство на  Шенджен и  Правителството на област Лонхуа.
 
На официалната среща с директора на Графичната база г-н Ли Кан, проф. Драчев връчи грамота и почетния знак на Националната художествена академия за изключителен принос в развитието на световното графично изкуство, реализиране на престижното Guanlan International Print Biennial,  международни форуми, подкрепа на художници, работещи в областта на графиката и за развитие на двустранните отношения между Националната художествена академия и Guanlan Original Printmaking Base
 
Графичната база Гуанлан е творчески комплекс, който включва работни ателиета, галерийни пространства, национален музей на графиката, селище на художниците. По време на визитата си проф. Драчев разгледа пространствата и проведе неформални срещи с известни графици. 
 
Журито на биеналето беше съставено от 14 члена, които имаха за задача да отличат 13 графици от общо 2175 автори от 83 държави. Сред членовете на журито бяха: г-н Шули председател на журито и зам.-директор на Китайската асоциация на художниците, г-н Джианлу директор на Асоциацията на китайските графици,  г-н Кан Джианфей асоцииран директор и генерален секретар на графичния комитет на Китайската асоциация на художниците, г-н Димитри Пецич – декан на Академията по изящни изкуства в Белград, Сърбия, г-н Петер Бостийлс – ръководител на катедра „Графика“ към Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия и г-н Харуми Сонояма – председател на Асоциацията на японските графици. 
 
Една от тринайсетте равностойни награди на биеналето беше присъдена на Васил Колев – преподавател в катедра „Графика“ към НХА за работата му Penetration - My houses.
 
Финална селекция на 6-то Международно графично биенале Гуанлан
 
Графична база Гуанлан, Китай 
 
Списък на победителите в Биеналето

Галерия

Сподели