Рене Блок •За мен няма уикенд•

2015.11.19

Лекция на Рене Блок за практиката му като куратор и колекционер през примера на едноименната изложба в Neuer Berliner Kunstverein und Berlinische Galerie.
 
25.11.2015 г., сряда, 18:00 часа
Галерия „Академия“, НХА
ул. Шипка № 1, София 
 
На немски с превод на български 
 
 
 
РЕНЕ БЛОК е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световно известни художници като Зигмар Полке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението Флуксус и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на 4-тото Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.
 
През 1964, на 22-годишна възраст, Рене Блок открива първата си галерия в Берлин и работи с артисти като Зигмар Полке, Волф Фостел, Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк, международната група Флуксус и др. 
 
През 1972 той започва да се изявява и като независим куратор, а през 1974 е отличен с наградата на германската асоциация на критиците за 10-годишната програма на берлинската си галерия. През същата година открива галерия в Ню Йорк със знаменития пърформанс на Йозеф Бойс „Аз харесвам Америка и Америка ме харесва“. 
 
От 1997 до 2006 Рене Блок е директор на музея „Фридерицианум“ (Kunsthalle Museum Fridericianum) в Касел. 
 
През годините курира няколко биеналета, като започва с биеналето в Хамбург през 1985, Сидни (1990), Истанбул (1995), Гуанджу (Eurafrica/2ooo), Цетине (2004), последвани от Октомврийския салон в Белград (2006) и Скандинавския павилион на Венецианското биенале (2007). 
 
След завръщането си в Берлин през 2008 той основава пространството TANAS, платформа за турско изкуство и продължава дейността си по Edition Block, един от първите проекти за производство и разпространение на ограничени тиражи на съвременни художници, създаден през 1996. Той е също сред съоснователите на пространството Kunsthal 44 Moen в Дания и негов артистичен директор. 
 
Лекцията е част от поредицата на фондация „Отворено изкуство“ Въведение в съвременното изкуство – 2015: Кураторите говорят, с партньорството на Гьоте-институт в София.
 
Повече информация - http://openarts.info/curators-talks/ 

Сподели