Резултати от конкурс за учебна рисунка, етюд по специалността и свободна творба, с подкрепата на д-р Кънев и д-р Желязков – 2022

2022.05.13

След двугодишно отлагане, поради пандемичната обстановка в България се проведе за осемнадесети път конкурс за учебна рисунка, етюд по специалността и свободна творба с подкрепата на д-р Кънев и д-р Желязков, в който съгласно регламента, участват студентите от специалностите „Живопис“, „Скулптура“ и „Графика“. 
 
На 13 май 2022 г. в северната сграда на НХА, ул. „Шипка“ 1 се проведе официалното награждаване на студентите, участвали в конкурса, в присъствието на зам.-ректора по научната и художественотворческата дейност проф. д.изк. Свилен Стефанов.
 
Проф. Десислава Минчева – председател на журито заяви удовлетвореността си, че въпреки трудностите, свързани с липсата на присъствен учебен процес, през изминалите две години, се наблюдават интересни търсения на студентите и добри резултати. Д-р Анатолий Кънев поздрави младите художници и изказа удовлетвореността си от това, че в Националната художествена академия се изучава класическо рисуване, което ще даде качествата на студентите уверено да продължат в избраната от тях посока. Д-р Желязков благодари за участието на студентите и се обърна към тях с думите „Бъдете артисти, бъдете себе си, бъдете различни, благодаря ви, че ви има!“.
 
По повод осъществяването на конкурса НХА получи поздравителни адреси от министър-председателя на България г-н Кирил Петков, министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и от министъра на културата г-н Атанас Атанасов. 
 
Журито на конкурса бе в състав проф. Десислава Минчева, проф. Любомир Каралеев, проф. Станислав Памукчиев, проф. Ивайло Мирчев, проф. д-р Десислава Христова, доц. Валентин Господинов и двамата спомоществователи д-р Кънев и д-р Желязков. 
 
Стипендии на името на д-р Кънев и д-р Желязков получават студентите: 
Иван Тодоров – специалност „Живопис“
Ханко Седевчев специалност „Живопис“
Димитър Николов – специалност „Скулптура“
Симона Арсова – специалност „Скулптура“
Кристина Дамянова – специалност „Графика“
Ива Данкова – специалност „Графика“ 
 
Освен стипендиите спонсорите на конкурса изявиха желание да откупят работи на: Калина Стайкова, Димитър Павлов, Йордан Велков, Калоян Кавръков, Лилия Александрова, Александър Лазарков, Елена Капелова

Галерия

Сподели