Римска хегемония

2018.02.27

Проект на студенти от втори курс на специалност „Мода“, с ръководител доц. д-р Яна Костадинова
 
През месец февруари техни работи бяха представени в изложба в галерия Spazio
 
Във време, когато всеки се опитва да избяга от сивотата на общото. Когато да се отличиш е не просто въпрос на стил, но на борба и право да бъдеш личност... Ние обръщаме своя поглед към древните империи, за да почерпим от тях вдъхновение и примери за величие, сила и красота. Една такава империя – Римската - ни изумява по особен начин със своята естетика на пищно великолепие, слава и власт, а елементът от древноримския костюм, който въплъщава най-точно това, е лавровият венец. 
 
Поставян само на главите на владетелите и първенците, заслужили го на бойното поле и в спортните игри, той е победоносен символ на могъщество и чест, еманация на стремежа да се отличиш и бъдеш отличен, да си личност сред множеството, да си сред малцина от прославените. Доказателство за мъжество и сила обаче, на този венец в никакъв случай не му липсва изящество и елегантен чар. Той е изработван винаги с ювелирно майсторство и деликатна красота. 
 
Повлияни от древните времена на Рим, днес ние пресъздаваме този така важен елемент от костюма и се пренасяме към далечния момент от историята на човечеството, когато вълшебната му сила е била факт. Елегантно превъплъщаваме чувството за надмощие чрез изящното и пресътворяваме славното минало в прецизно ръчно изработени венци от хартия и метал. Умело вплитаме характерната визия на лавровия венец в един съвременен прочит на модния аксесоар, за да провъзгласим сега своето творческо аз... И за да си зададем неизбежните въпроси като мнозина преди нас – къде са днес достойните да го носят? И достоен ли съм аз? 
 
Репортаж в „Денят започва с култура“ - БНТ1

Галерия

Сподели