Среща с Жюлиен дьо Казабианка в НХА

2018.02.19

Среща с Жюлиен дьо Казабианка 
street art артист
21 февруари 2018 (сряда), 13:15 ч., ателие 7 на НХА, ул. „Шипка“ 1
 
Авторът ще представи конференцията си Stand up sur Outings, 
 
Жюлиен дьо Казабианка, 47-годишен, е френски и корсикански визуален артист и кинорежисьор.
Откакто лансира „Outings Project“ през 2014 г., платформа за стрийт арт и фотография, той е канен от редица музеи в целия свят да представи чрез колажи колекциите им в публичното пространство и да изложи фотографии на проектите си – от Музей Иксел в Белгия, Музея за история и изкуство в Женева, Cummer Museum (Къммър музей) в Джаксонвил, Музея в Мемфис, САЩ, Музея Arocena (Ароцена) в Тореон, Мексико, Музея за изящни изкуства в Бордо и т.н.
Работата му е винаги свързана с улицата. 
Гао Синдзиен, лауреат на Нобелова награда за литература, е написал сценария на първия му късометражен филм „La nuit après la pluie“ (Нощта след дъжда), напълно заснет по въображаеми улици. Ярон Хърман, пианист с международно реноме, е композитор на саундтрака към филма.
В първия му пълнометражен филм „Passing by“ (Преминавайки),  са заснети единствено анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави като снимките траят три години. Известният режисьор Коста-Гаврас го оценя високо като споделя, че филмът се е докоснал до сърцето му и го е развълнувал дълбоко. 
Токийският университет по изкуствата кани Жюлиен дьо Казабианка за прожекции на филмите му и майсторски клас, а известният скулптор Кохей Нава избира точно него, за да открие цикъл от прожекции в арт резиденциите му в Киото. 
„Passing by“ (Преминавайки), е представен и като четиридесет екранна инсталация на фасадата на кметството на 4-ти район в Париж. Инсталацията е поръчана от Кристоф Жирар, а е открита и спонсорирана от Г-жа Шарлот Рамплинг. 
 
Повече информация за художника може да получите на https://www.juliendecasabianca.com/
 
На снимката - Жулиен дьо Казабианка, street арт художник и Аделина Филева, директор на СГХГ пред фасадата на галерията. На инсталацията върху фасадата на градската галерия виждаме женски персонаж от картина на художника Яким Банчев, част от колекцията на галерията.

Сподели