Студенти от специалност „Метал“ с награди от Британската асоциация за медално изкуство

2018.03.01

Мария Стоянова спечели „Best Guest’ Prize“, а Мона Раданова „Merit award“
 
Британската асоциация за медално изкуство /BAMS/ при Британския музей организира ежегоден конкурс, предназначен за студенти от британските художествени учебни заведения, за да стимулира техният интерес към медалното творчество. 
За участие в конкурса всяка година се кани и едно чуждестранно учебно заведение.
Тази година по повод 25-ото, юбилейното издание на конкурса са поканени студентите от медалното ателие на НХА с проф. Богомил Николов и асистент Венцислав Шишков. 
Това е четвъртото участие на ателието в този проект, като първото бе през 1999 г. когато наши студенти спечелиха Голямата награда (Мирена Златева) и Втора награда (Адриана Коравска). Този голям успех принуди организаторите да променят статута на конкурса, като главните награди са само за британците а гостуващите студенти се състезават помежду си за специален приз „Най-добър гост“. Приз, който спечелиха Силвия Борисова 2000 г. и Николета Иванова 2014 г.
Тази година наградата „Най-добър гост“е за Мария Стоянова от 3 курс „Метал“, а Мона Раданова от същия курс е удостоена с „Merit award“ за стимулиране на интерес към медалното изкуство.
 
В условията за участие в тазгодишния конурс са формулирани редица области, в които се оценяват медалите, за да могат участниците да се съсредоточат върху техните аспекти – моделиране, конструкция, въображаемия диалог между двете страни на медала, портрета, абстрактната идея, иновациите в технологията, патинирането.
 
На 27 април 2018 г. в Рочестър ще се открие изложба, а по време на тържествена церемония ще бъдат връчени наградите. От подредената експозиция ще бъдат избрани работи за изложба на FIDEM в Япония през 2020 г.
 

Галерия

Сподели