„Свобода на творческия дух“ – онлайн лекция на Лъчезар Бояджиев

2021.02.04

Втора лекция от уебинар на специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“.
 
10.02.2021, 19:00 часа
Лекцията ще се излъчва в YouTube канала на НХА
 
„Основният фокус на моята работа е да създавам динамични форми, поддържани от чувствени линии, които постепенно ще се развият от идея върху хартия до скулптура в стъкло - и в комбинация със светлина ще окажат силно въздействие върху зрителя. Искам работата ми да стане част от модерната архитектура и съвременната среда, да отразява епохата, в която живеем“
 
Лъчезар Бояджиев е роден и израснал в София, България. През 1985 г. е приет в престижната Академия за приложни изкуства в Прага, Чехия (бивша Чехословакия), под ръководството на професор Станислав Либенски, един от най-видните художници на стъкло на нашето време и влиятелен източник за повечето художници на стъкло в Чехия Република и Словакия.
През 1986 г., веднага след завършването на Академията, Лъчезар Бояджиев се оттегля в САЩ през Италия.
След като се установява в Калифорния, Бояджиев работи повече от десет години в областта на оптичното стъкло, използвайки техники на студена работа като рязане, шлайфане, полиране и ламиниране, за да създаде своите скулптури от оптично стъкло, с които е станал известен първоначално. Тъй като има ограничения за размера на обектите му, той решава да премине към друга техника, за да постигне тази цел.
Техниката му на рисуване се променя от молив към въглен, стъклената техника - от оптично към лято стъкло.
Стриктната учебна програма на академията за ежедневни уроци по рисуване и дизайн в продължение на пет години има предвидения ефект върху младия студент. Днес художникът казва, че когато работи по нови дизайни, той продължава да рисува, докато накрая нещо не го удари. Новите дизайни понякога му отнемат часове, дни или седмици.
Неговата нова и вълнуваща работа беше представена на SOFA 1997 в Чикаго и отговорът беше много ентусиазиран - динамични скулптури, отразяващи дълбочина и измерение, нов подход към съвременното стъклено изкуство и дизайн.
 
Лъчезар Бояджиев
https://www.latchezarboyadjiev.com/

 

Сподели