Зам.-ректора по учебната дейност на НХА доц. д-р Бойка Доневска връчи наградите на учениците, отличени в ХV национален конкурс за учебна рисунка 2019

2019.04.23

На 22 април в галерия „Дебют“ на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ бе подредена изложба с наградените работи от проведения ХV национален конкурс за учебна рисунка 2019.

Конкурсът е съвместна инициатива на Министерството на културата, Националната художествена академия, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, с финансовата подкрепа на Американска фондация за България.

Доц. д-р Бойка Доневска, зам.-ректор по учебната дейност на НХА връчи наградите на отличените ученици по конкурса, в присъствието членове на изпитната комисия проф. Станислав Памукчиев и доц. Цветан Стоянов, директора на НУИИ „Илия Петров“ Донка Павлова и Ралица Базайтова от Министерството на културата.

Националният ученически конкурс за учебна рисунка се провежда за ученици от цялата страна от средни училища по изкуствата, професионални гимназии и профилирани гимназии в областта на изобразителните изкуства. Той има статут на Национална олимпиада по рисуване. Участниците се групират в три възрастови групи. Всяка година се провежда в два кръга: предварителен подбор и същински конкурс. 

Участниците в трета възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от отличен 5.50, получават право същата да се зачете за оценка от кандидат-студентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурса.

Резултати от конкурса

Галерия

Сподели