Завърши първият випуск бакалаври във Филиал Бургас на Националната художествена академия

2022.06.16

Националната художествена академия изведе първия випуск бакалаври в своя Филиал Бургас от специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“. На 13.06.2022 г. в Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас се проведе официална церемония по дипломиране на първите завършили бакалаври в Бургас, като се представи и откри изложба с техните дипломни работи. 
На тържественото събитие присъстваха ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков, зам.-ректорът проф. д-р Николай Младенов, деканът на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев и деканът на Факултета за приложни изкуства доц. Мирослав Богданов, зам.-деканът доц. д-р Регина Далкалъчева, директорът на Филиала доц. Димо Колибаров, кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Стойко Танков, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, председателката на Общинския съвет г-жа Турманова, представители на Община Бургас и на Пристанище Бургас, ректори на университети, партньори, художници, преподаватели и студенти. 
 
По повод дипломирането на първия випуск студенти от Филиал Бургас кметът на град Бургас Димитър Николов сподели, че разкриването на Филиала на НХА в града е важна крачка във висшето образование и културния живот на Бургас. 
Днес е исторически момент за потвърждаване и сбъдване на една мечта не само на бургаската творческа общност и гилдия, но и на всички мои съграждани, по отношение стартирането, дейността и развитието на Филиала на Националната художествена академия... Филиалът на НХА се вписа по неповторим начин и със свой почерк в културния живот на Бургас. Пожелавам Ви изключително безоблачно бъдеще!
В знак на благодарност и признателност за развитието на образованието в града Димитър Николов връчи почетния плакет на Бургас на ректора на Националната художествена академия проф. Георги Янков и на директора на Филиала доц. Димо Колибаров. 
 
Ректорът на Националната художествена академия поздрави официалните гости и изказа своята и на академичната общност благодарност лично към кмета и неговия екип за оказаната през годините подкрепа за реализирането на Филиала на НХА. Проф. Янков поздрави дипломираните студенти с думите: 
За мен е изключителна гордост и радост, че сме се събрали днес тук по повод първата изложба на дипломираните бакалаври от Филиала на Националната художествена академия в Бургас. Четири години минаха бързо. За миналото съдим по това, което то ни носи днес! Уважаеми дипломанти, Вие вече имате не само таланта, но и знанията. Пред Вас е всичко, продължавайте смело и съм сигурен, че ще имате дълъг творчески живот!
 
Филиал Бургас на НХА е факт по силата на Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет. В него се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Мода“ и в магистърските програми „Арттерапия“ и „Културно наследство на Българското Черноморие“.
Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в новата модерна сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на Пристанище Бургас и в Конгресния център на пристанището, където са обособени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения.
 
За създаването на Филиал Бургас НХА получи съдействие и цялостна подкрепа от Община Бургас. 
 

Сподели