Изложба 90 години Галилей Симеонов

графика, колажи, рисунки
19 – 30 юли 2019
 
Откриване 19.07.2019, 18:00 ч.
галерия „Академия“
 
Изложбата представя значителна част от творчеството на художника и дългогодишен преподавател в специалност Графика на Националната художествена академия. 
Изложбата е инициирана и организирана от Диана и Емил Дойнови, с подкрепата на фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“. 
Сред представените творби са едни от най-известните произведения на художника, посветени на важни исторически събития и личности, както и графики и рисунки, вдъхновени от тежкия труд на българския селянин и красотата на българската природа. 
 
Галилей Симеонов, известен и с името си Никола Цветин, е роден на 22 юни 1929 г. в с. Гаврил Геново, област Монтана.
Завършва гимназия в Берковица, където учи с Йордан Радичков. През 1960 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия, при проф. Илия Бешков. Работи в областта на графиката. Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Член на Съюза на българските художници. В периода 1968-1974 г. е творчески секретар на Окръжната група на художниците.  
 
През 1990 година проф. Галилей Симеонов се завръща към своите корени, земята и родното село, където обгърнат от красотата на природата, продължава да твори и създава своето пълно с живот изкуство.

Галерия

Сподели