Изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“

20 септември – 7 октомври 2022 г.
 
Откриване на 20 септември (вторник) в 18:00 часа
НХА, галерия „Академия“, ул. „Шипка“ № 1
 
 
Националната художествена академия представя юбилейна изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“ в памет на академик Румен Скорчев (1932 – 2015). 
В галерия „Академия“ са представени живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на художника. Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в Националната художествена академия. От 2009 г. е академик (действителен член на Българската академия на науките). 
 
Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по класически литературни произведения на Пушкин, Яворов, Лорка, Омар Хайям, Петрарка, Бодлер и много други. Няколко поколения деца са израснали с илюстрации в книгите на Братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников. Най-значимите му постижения в тази сфера са представени в изложбата. 
В експозицията са включени живописният цикъл „Закуска на тревата“, илюстрации към „Рубайят“ от Омар Хайям, „Приказки“ на Братя Грим, албум с авторска поезия и рисунки на Румен Скорчев и др.
 
Академик Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Националната галерия, София; Софийска градска художествена галерия; Галерия „Уфици“, Флоренция (Италия), Галерия „Албертина“, Виена (Австрия), Музей „Виктория и Алберт“, Лондон (Англия), Национална галерия, Вашингтон (САЩ), Национална библиотека на Франция, Париж, Музей за изобразително изкуство, Кюрасао (Холандски Антили) и много други. На 6 септември 2015 г. художникът умира в София.
 
По повод юбилейната изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“ в галерия „Академия“ се реализира монографията „Визуалният език на Румен Скорчев“ с автор Сузана Николова.
Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на НДФ „13 века България“,  „Стови 1“ ЕООД  и по Програмата за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2022 г.
 
Куратор на изложбата: Сузана Николова 

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели