Изложба на групата ГРАДЪТ

На 3 април (сряда) 2019 в 18:00 ч., в галерия „Академия“ (НХА, ул. Шипка 1, София) ще се открие изложбата на ГРУПА ГРАДЪТ, обединяваща творците: Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров. 
 
Експозицията отбелязва трите десетилетия, изминали от знаменателните арт-акции, осъществени от групата в края на 80-те и началото на 90-те. Те се оказват преломни по отношение на стагнираната художествена сцена у нас и важни за посоката на значима част от артистичното развитие на поколението на тогавашните млади творци.
 
Групата се създава през 1986 г. по необичаен дотогава начин –по инициатива на изкуствовед - Филип Зидаров, който привлича няколко млади, но вече изявени живописци около идеята за „изложба без картини“. Намерението е провокативен отказ от конвенционалността на толерирания и направляван „свободен“ вариант на социалистическия реализъм и превръщане на самото експозиционно пространство в произведение и инструмент за комуникация с публиката. Всъщност това е първата в историята на художествената практика у нас кураторска изложба, далеч преди този термин тук да получи гражданственост.  
След почти двегодишна подготовка изложбата ГРАДЪТ?, в която, освен членовете на Групата, е поканен за участие и живописецът Свилен Блажев, се открива през юни 1988 г. в изложбената зала на СБХ на ул. Раковски 125 (днес „Райко Алексиев“). Тя предизвиква небивал публичен интерес. По същество това е първата в България изложба от инсталации в галерийна среда. 
Успехът на начинанието води до решението Групата да продължи съвместните си изяви. През май 1989 г. със спонсорството на ДП „Вторични суровини“ и по покана на Дома на хумора и сатирата в Габрово от отпадъчен метал бе сътворена монументална „Вавилонска кула“, съществуваща на място и до днес.
 
По силата на новия, разрешаващ частна стопанска дейност Указ 56, Групата регистрира своя фирма „Галерия Градът“, една от първите в този бизнес у нас след 1989 г. По силата на договор със Стопанската камара тя получава постоянно изложбено пространство в сградата на БИСА на Раковски 134, месеци преди същата да бъде предоставена на СДС.   
 
През февруари 1990 г. по време на последния конгрес на ДКМС, свикан за своето преименуване в „Българска демократична младеж“, Групата осъществява в пространството пред НДК акцията „Хамелеон“. Официално пърформансът е „поръчка“ от ДКМС с хонорар и с предоставен „материал“ от непопълнени членски книжки, но той прераства в хепънинг с неподозиран от поръчителя резултат, когато широката публика е призована да довърши временната творба, забивайки върху нея собствените си комсомолски книжки. Това вероятно е и първият в страната пример на социален акционизъм. 
 
През лятото на 1990 г. по покана на Галерия Бонингтън към Политехническия университет на Нотингам, Англия, Групата прави първата си изложба зад граница, наречена „Градът Утопия“.
 
През 1991 г. Група Градът ползва за свое експозиционно пространство част от магазина на Творческия фонд на СБХ на бул. Цар Освободител и осъществява следващата си неконвенционална проява – „Градът на тавана“ в таванското ателие на художника Дари Милев. 
 
Група Градът съществува като творческо обединение със съвместна дейност до 1992 г.
След това по взаимно съгласие всеки от членовете ѝ продължава кариерата си самостоятелно според своите индивидуални артистични интереси и приоритети.
 
Настоящата експозиция е организирана около няколко акцента:
- Отбелязване и документиране на 30-те години, изминали от активния период на Група Градът.
- Показване на част от творбите от първата съвместна изложба.
- Експониране на произведения на членовете на Групата от преди, по време и след нейната обща дейност. 
- Припомняне и поглеждане от дистанцията на три десетилетия към събития, творби и идеи, оказали значимо влияние върху последвалите процеси на българската художествена сцена.
 
Изложбата ще продължи до 23 април 2019.  
 
ГРУПА ГРАДЪТ ще даде пресконференция в залата на галерия „Академия“ на 2 април, вторник, от 11:00
 
Откриване на изложбата на групата ГРАДЪТ - 3.04.2019
 
Andrey Daniel, Auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
Bozhidar Boyadjiev, auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
Greddy Assa, auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
Vihroni Popnedelev, auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
Nedko Solakov, auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
Philip Zidarov, auto-interview – Streamed during the exhibition THE CITY GROUP, 30 YEARS LATER
 
МЕДИИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА НА ГРУПАТА ГРАДЪТ
 
Откриване на изложба на Група Градът-30 години – НА ЖИВО ТВ - NAJIVO.TV
 
Изложба на Група „Градът“ – БНР Новини
 
Изложба на група „Градът“ в столичната галерия „Академия“ – Интервю на Иван Русланов с Филип Зидаров за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“
 
„Група Градът – изложба“ – Българска телеграфна агенция, Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев (ЕД)
 
Художественото обединение ГРУПА ГРАДЪТ на 30 години: изложба в галерия „Академия“ – Николай Тодоров „Градът“
 
„РЕФЛЕКСИИ: Изложбата „Градът” преди 30 години превъзмогна страха и самоцензурата“ – ВЪПРЕКИ.COM, Текст и снимки: Стефан Джамбазов и архив на група „Градът”
 
30 години група „Градът“ – „Култура.БГ“, Българска национална телевизия
 
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Група "Градът" отново заедно – Българска национална телевизия
 
„Градът - 30 години по-късно“ – Юрий Дачев, „Рецепта за култура“ – БНТ2
 
Група "Градът", която променя изкуството в България – "Мултимедия"  по Bulgaria ON AIR
 
Художниците от група Градът разкриват тайни от зората на неконвенционалното ни изкуство - д-р Румена Калчева, Артологика
 
Градската култура и народните традиции – партньорства и противоречия – Текст: екип на „въпреки.com“, АrtSofia
 
Група ГРАДЪТ с пресконференция в галерия „Академия“ – Sofiapress
 
„ВАНАТА МИНА КРАЙ МЕН…“ – Диана Попова, КУЛТУРА, ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО

Галерия

Сподели