Музей на Националната художествена академия

Изложба от живописната колекция
(1896–1940)
 
15 януари – 7 февруари 2014
 
На 15 януари (сряда)  в галерия „Академия“ на Националната художествена академия се откри изложба от Музея на НХА, с избрани творби от живописната колекция от периода 1896–1940 г. Експозицията е част от изложбената програма на музея, в рамките на която той периодично излага своята колекция. На откриването г-жа Ирена Соколова, член на Парламентарната комисия по културата и медиите, изказа своите поздравления към ценната експозиция и пожела  Музеят към НХА да има за в бъдеще свое изложбено пространство. Проф. д.изк. Свилен Стефанов, зам.-ректор по научната и художествено-творческата дейност на Академията представи екипа на изложбата и създаденият към нея каталог „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция Живопис (1896–1940)“.
В изложбата са представени живописни произведения, някои от които непоказвани и непубликувани до този момент, от различни поколения творци от периода след Освобождението и първата половина на миналия век. Представените творби са част от основния живописен фонд на музейната колекция, съставен непосредствено след основаването на музея през 1896 г. и обогатяван в продължение на десетилетия.  
 
През последните години Музеят на Художествената академия периодично издава своята колекция. До този момент факт са двете издания – „Колекция Дърворезба“ и „Колекция Български шевици“. В рамките на настоящата изложба беше представен и третият каталог на колекцията: „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция Живопис (1896–1940)“.
 
Екип на изложбата: проф. д. изк. Свилен Стефанов, д-р Бойка Доневска, Милена Балчева, Иван Кюранов
 
Прессъобщение

Галерия

Сподели