•ORIGIN•Изложба бижута и обекти• София – Лодз – Братислава

ORIGIN  
Проект: София – Лодз – Братислава
Международна изложба бижута и обекти
26 ноември - 7 декември 2018
 
Откриване - 26 ноември, 18:00 часа
 
Проектът София-Лодз-Братислава е първият по рода си и с подобен мащаб проект на Ателието за бижута в катедра Метал на НХА. Програмата включва международна изложба,  конференция с доклади на преподаватели, докторанти и студенти от София и Лодз, и уъркшоп в ателието за бижута във Факултета за приложни изкуства на НХА. Проектът се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА за 2018 г. Организатори – проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.
 
Акцент в проекта е международната изложба Бижута и Обекти – ORIGIN, която представя ателиетата за бижута на проф. Димитър Делчев (Национална художествена академия), проф. Анджей Бос (Академията за изящни изкуства в Лодз) и проф. Карол Вайслехнер (Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава). В международната изложба участват 53-ма автори – преподаватели и настоящи студенти от трите ателиета, с над 200 авторски произведения, бижута и обекти. 
 
26 ноември  –  Откриване на международната изложба ORIGIN в галерия Академия 18.00 часа.
27 ноември –  Уъркшоп  „Индустриалните материали в бижутата“ – водещ проф. Димитър Делчев и д-р Михалина Овчарек, Академия за изобразителни изкуства, Лодз в ателието по бижута към катедра „Метал“ на НХА – бул. „Цариградско шосе“ 73
28 ноември – Научна конференция  ORIGIN – БИЖУТА И ОБЕКТИ галерия Академия
 
Програма на конференцията
11:00 – Откриване на конференцията;
11:15 – Ателието за бижута в Академиията Лодз“ доклад и презентация на д-р Михалина Овчарек, Академия за изящни изкуства Лодз;
11:45 – „Гривната – форми и концепции“ доклад и презентация Евгения Цанкова, докторант катедра Метал;
12:15 – 12:45 обедна почивка
12:45 – „Вграждане на цифрови възможности“ доклад и презетация Виктор Павлов, докторант катедра Метал;
13:15 – Лекция на Проф. Димитър Делчев
13:45 – „Ателието за бижута в НХА“ – презентация д-р Мирена Златева
14:15 – „Симпозиум за малки форми Габровци“ – доклад студент Александра Ангелова 
 
 
ORIGIN / ПРОИЗХОД
Една дума... с много значения:  
Произход в първия библейски смисъл е генезис. В антропологията е общ „славянски“ корен, а в генетиката е нашето биологическо наследство. 
Една дума...и  много въпроси: 
Съществува ли свързаност в произхода? Съществуват ли връзки, извън историята, днешната география, отвъд физика или метафизика? Може ли Произходът да бъде предмет и обект на бижута? Могат ли съвременните ювелирни форми да осъществяват връзка с нашите корени, традиции, наследство... Дали тази свързаност се крие между старите технологии и най-новите техники и материали? Отговорите са в нас.
Една дума... много лица: 
Съвременните бижута са пластическа връзка между авторска енергия, мисли и чувства, и Формите за тяло, Формите чрез тялото... лица на съвременната интерпретация.

Сподели