Пет години студентски пленер „В духа на Майстора“

ПЕТ ГОДИНИ СТУДЕНТСКИ ПЛЕНЕР „В ДУХА НА МАЙСТОРА“ 
25 април – 15 май 2019 г.
 
Откриване – 25 април, 18:00 часа, галерия „Академия“
 
На 25 април от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложбата „Пет години студентски пленер „В духа на Майстора“, която включва произведения живопис и скулптура на студенти от НХА, създадени по време на пленерите в село Шишковци, община Кюстендил, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години.
Инициатор на пленера, започнал през 2014 г., е Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. От следващата година до днес пленерът се организира от катедриге Живопис и Скулптура, а през 2018 се включват студенти и от Графика, Метал и Изкуствознание. Положителният отзвук от събитието, взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци и красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле оставят вълнуващи спомени в сърцата на младите художници. Творбите, създадени в дните на пленера, ежегодно се представят в изложба в залите на Художествената галерия в Кюстендил.
Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност и с партньорството на община Кюстендил, кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

 

Файлове за изтегляне

Сподели