Рене Беекман, хон. преподвател

11.01.1968, Апелдоорн, Холандия
„Художествена академия AKI“, Енсхеде, Холандия, медийни изкуства, 1992
Хоноруван преподвател, катедра „Изкуствознание“, (дигитални изкуства)
Водил е много лекции, уоркшопи, тренинги и други в Холандия, България и други държави.
В България е съосновател и член на Реактив (reaktiv.bg), основател и съорганизатор е на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia) и на Игнайт София (igniteshow.com/sofia). Съосновател и съорганизатор е на xfilm lectures (www.facebook.com/xfilmlectures) и xfilm festival (xfilmfestival.net) Съосновател и куратор на първите 2 издания на Da Fest (www.da-fest.bg).
Съосновател и член е на борда на холандското училище в София.
e-mail: r@raakvlak.net
www.raakvlak.net
 
Негови творби са показвани в телевизионни програми, на видео, медийни и филмови фестивали, както и изложби (групови и самостоятелни) в Холандия, Франция, Канада, Австрия, Естония, Китай, Финландия, Германия, Швейцария, САЩ, Полша, Япония, Великобритания, Хърватска, България, и много други.
Прави самостоятелна изложба в „The Kitchen“, Ню Йорк.
Той работи и в областта на саунд арт, което включва излъчвания по радио програми в Холандия, както и записи на CD (Audio Research Editions, Великобритания).
Негови произведения са включени в колекциите на обществената видео библиотека на Нагоя (Япония), LIMA, Амстердам (Холандия), и The Kitchen, Ню Йорк (САЩ).
Автор е на интерактивна видео среда (вкл. Разработване на софтуер) за постановката „Г-н Ибрахим и цветята на Корана“ от Ерик Еманюел Шмит, реж. Снежина Танковска, НТ „Иван Вазов“.
Негови статии са публикувани в „Lier&Boog, Series of Philosophy of Art and Art Theory“. Член е на рецензиращия екип при онлайн списание Leonardo Digital Reviews, публикация на MIT Press (Масачузетския институт за технологии, САЩ).
Присъждани са му неколкократни стипендии от „Фондацията за визуални изкуства, дизайн и архитектура“ в Холандия.
Участва е в артистични резидентски програми (Харвестуъркс, Ню Йорк, Experimental Television Center, Сдружение „Изкуство днес“, център за съвременно изкуство, Пловдив).

Сподели