Дефрагментиране 1.0 – изложба на Марчин Бялас в галерия „Ателие“ на НХА – Филиал Бургас

2024.03.15

14.03 – 13.04.2024
 
Откриване: 14 март 2024 г., 17:30 часа, Галерия „Ателие“
Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас
 
Марчин Бялас е полски художник, график и преподавател. През 2004 г. завършва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е награден с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е назначен като професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице. 
Осъществил е няколко индивидуални графични изложби в Полша, Канада (Троа Ривиер), Румъния (Плоещ), Германия (Берлин), Ирландия (Дъблин), Беларус (Минск), Франция (Париж), Иран (Техеран), Белгия (Антверпен), Унгария (Будапеща). От 2003 г. участва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участва в над 300 колективни изложби, в това число конкурси, от които получава близо 50 награди и отличия.
 
Графиките, представени в изложбата Defragmentation 1.0, са селектирани творби на Марчин Бялас, реализирани в последните двадесет години художествена работа (2003-2023 г.) на автора, като всички те са изпълнени в графичната техника дълбок печат. Най-ранните творби в експозицията са част от дипломния му проект за магистър, други са създадени няколко години след нея. Следващите две серии си кореспондират тематично, както и по отношение на използваните архитектурни мотиви – едната се казва „Над паважите“, а другата „Стая с изглед“. Произведенията от последните три години са част от серията „Half-Life“, включваща графики, картини и обекти, но техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица. 
 
Първоначално базирах своите артистични търсения върху фигуративни изображения, но постепенно изоставих използването им в полза на интерпретацията на градските структури, в които символичното присъствие на човека все още имаше своето място и цел. Графичните интерпретации на градската инфраструктура са вдъхновени от град Катовице и са предназначени да създадат алтернативни места в един паралелен свят. В момента работя върху поредицата „Half-Life“, което е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произтичащи от наблюденията на съвремието, казва Марчин Бялас.

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели