Дипломантите от специалност МОДА представят •ЕВРОПА – sui generis•

2017.06.08

Дипломен проект
„ЕВРОПА – sui generis“
Бакалаври, випуск 2016-2017
 
На 13 юни 2017 година ще се проведе дипломно модно ревю на бакалаврите от специалност МОДА. Събитието ще се състои в пространството на галерия „Академия“ от 18:30 часа. Завършващите студенти са разработили своите дипломни колекции, като изследват уникалността на Европа. 
 
В проект „Европа – sui generis“ взимат участие десет млади дизайнери, които използват смели авторски решения, премесени с нетрадиционен похват в създаването на облеклата, които притежават всички качества, необходими за изграждането на един съвременен образ: Александрина Дерменджийска– ЕНЕРГИЯ, Александра Янакиева– ИЗЪМ, Теодора Лазарова– ЧЕРВЕНИ ПОЛЕТА, Любомира Пецанова– НИЧИЯ ЗЕМЯ, Цветелина Абаджиева – 0 WASTE, Радко Стайков– FORM/MOTION, Мария Далчев– СРЕЩА, Велиана Лобошка– ОТ ВОЙНАТА ДО МИРА, Петя Стоянова– МАГНИТНА СВЕТЛИНА и Християна Димитрова– СЪКРОВИЩА. 
Проектът се реализира под ръководството на ст. преп. Катерина Цанева и с консултацията на проф. Майа Богданова – ръководител на специалност „Мода“, НХА.  
 
ЕВРОПА – име, съдържащо в себе си различно значение за всеки един от нас. Уникално място, което наричаме свой дом, родило забележителни личности, оставили отпечатък на сцената на изящното изкуство, архитектурата, музиката, литературата, философията, политиката, кулинарията… Дом на мечтатели и реалисти, които си подават ръка и създават общо пространство на свобода, сигурност и споделеност. Старият континент, известен с древните цивилизации, богато езиково разнообразие и развита култура, провокира със своите емблематични паметници, съкровища, митове и легенди, природа и събития, обединени под флага с дванадесетте звезди. 
Студентите от IV курс на специалност МОДА размишляват върху темата, като не поставят граници на въображението си (подобно на идеята за Обединена Европа). Те се впускат в изследване на тази уникалност, в лицето на типично европейските постижения, които са уникални по своята стойност и ни карат да се гордеем, че сме обитатели на този континент. Младите модни дизайнери рисуват лицето на Европа, като не се страхуват да бъдат любопитни, находчиви и предизвикателни. Всеки един от тях разказва своята история, като демонстрира уникалния си почерк, начин на мислене и творчески предпочитания. 
 
В дипломните разработки поглеждаме към изкуството, в лицето на гениалния Ван Гог, преминаваме през Ренесанса, Просвещението, Хуманизма, движим се в ритъма на танца на неповторимата Пина Бауш.  Отчитаме съзидателната сила на духа след опустошението на Втората световна война, разглеждаме и актуалната тема за миграцията, като заставаме на страната на толерантността. Студентите ни представят своята активна позиция и по отношение на екологията… България, като част от Европа е уникална със своето културно и национално наследство. До нас достигат музиката на Орфей, красотата на Тракийските съкровища, ритъма на самодивското хоро… 

Галерия

Сподели