•Дяволското огледало• по „Снежната кралица“ на Андерсен

2017.08.10

Хепънинг , посветен на Международния ден на младежта
 
12 август, събота от 14:00 до 17:00 часа
алея пред галерия „Академия“ (зад паметника на Св. Климент Охридски)
 
На 12 август от 14:00 до 17:00 часа пред галерия „Академия“ малките художници от Лятната академия за деца и ученици на НХА ще преобразят градинката и алеята, като я превърнат в ледения дворец на Снежната кралица. „На алеята ще ни посрещнат лютите северни ветрове... Ще попаднем в омагьосания свят в дяволското огледало... И ще се опитаме да развалим магията с творчество и доброта.“ - споделя Мария Ландова ръководител на проекта на НХА и допълва „Пред нас ще дефилират и ще пеят децата, които направиха декорите и куклите към детския мюзикъл – „Малка снежна приказка“  – музика и либрето Бойко Богданов.
 
„Най-хубавите гледки в това огледало изглеждаха като мъртва пустиня, а най-красивите хора — грозни и гнусни. Лицата им бяха тъй обезобразени, че мъчно можеха да се познаят, и ако някой имаше някоя пъпчица, тя покриваше целия му образ. Всичко туй забавляваше страшно много дявола. Минеше ли през ума на някой човек добра мисъл, в огледалото се явяваше мигом обезобразеното й отражение... Ако частици от счупеното огледало попаднеха някому в окото, те оставаха там и тогава човек виждаше всичко наопаки или пък забелязваше във всеки предмет само лошите му страни, защото всяко стъкълце бе запазило свойството, което притежаваше цялото огледало. На някои хора стъкълца попаднаха дори в сърцето и тъкмо туй беше най-лошото, защото сърцата им се превърнаха в парчта лед“.
Откъс от „Снежната кралица“ на Андерсен
 
Посланието: 
Младите хора имат специална мисия в борбата с многоглавата хидра на Злото. Пошлоста, грозотата, завистта, омразата, липсата на съчувствие и на обич са нейните хищни глави.
 
Повече за проекта Лятна академия за деца и учевици - 2017

Галерия

Сподели