Филиал Бургас на НХА беше открит с водосвет и тържествена церемония

2018.10.05

На 3 октомври 2018 г. в Бургас беше открит Филиал на НХА и връчени студентските книжки на първокурсниците. 
Тържественото събитие по откриването на филиала се състоя в присъствието на ръководството на НХА, начело с Ректора проф. Николай Драчев, кмета на Община Бургас, Димитър Николов, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, изпълнителният директор на пристанище Бургас, Диян Димов, народни представители, ректори, художници, преподаватели, студенти и гости на тържеството. 
 
Откриването започна с изпълнения на ученическия хор на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас с диригент Анета Данаилова и тържествен водосвет извършен от Отец Севастиян и Отец Петър от Бургаската духовна околия.
 
В тържественото си слово, ректора на НХА проф. Драчев подчерта, че откриването на филиала на НХА в Бургас е логична стъпка в съвременното развитие на висшето училище за повишаване на качеството на образованието и издигането му на европейско ниво и допълни: „Откриването на Филиал на НХА в Бургас е естествен резултат от повишените обществени изисквания към глобализирането на образователните възможности. Изборът ни за Бургас не е случаен. Бургас е  най-важният транспортен, стопански, административен и просветен център на Югоизточна България. Със своите университети, училища, многобройни галерии, музеи, театър и опера градът се е утвърдил като привлекателно, образователно, културно и туристическо средище от национален и европейски мащаб“. Към първокурсниците ректорът се обърна с думите „Скъпи първокурсници, подобно на своите 46 предшественици пристъпили първия праг на Академичните ателиета в София през далечната 1896 г.и вие навлизате в света на изкуството с дарбите си и с творческата си енергия, с очаквания и с надежди. Да бъдеш част от академичната общност е привилегия. Използвайте я пълноценно, за да научите как, а не какво да създавате и творите. Годините в академията ще ви направят съпричастни към изкуството.“
Ректорът на НХА връчи почетен плакет и диплом на кмета на Бургас Димитър Николов, на областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков и на изпълнителният директор на пристанище Бургас, Диян Димов. Отличието се дава за изключителни заслуги към Академията.
 
Кметът Димитър Николов заяви, че през последните две години Община Бургас е извървяла изключително труден път за откриването на филиал на висшето училище.
„През годините, в които съм кмет на Бургас, съм се занимавал с много и различни проекти, но откриването на висше учебно заведение се оказа изключително трудна и сложна задача. Сега, осмисляйки целия този път, който извървяхме, осъзнах, че така трябва да бъде. Трябва да се мине през много препятствия, за да се подложи на проверка и най-малката подробност. Благодаря на всички онези хора, които помогнаха всичко това да се случи", допълни кметът Николов.
Той връчи на ръководството на Академията плакет „Свети Николай Чудотворец“ и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище. Димитър Николов пожела на преподавателите и студентите успешен старт на академичната година и в най-скоро време да се говори за разширяването на учебната база.
 
Слова и поздравления изказаха още изпълнителният директор на Пристанището, областният управител и директора на Филиала проф. Георги Янков. 
За празника Академията получи цветя и поздравителни адреси от:
- Кошница от кмета на община Бургас Димитър Николов;
- Поздравителен адрес от Министъра на културата Боил Банов;
- Поздравителен адрес от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков;
- Поздравителен адрес от Председателя на комисията по културата и медиите към Народното събрание чл. кор. Вежди Рашидов;
Поздравителен адрес от Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков
- Поздравителен адрес от Председателя на Общински съвет Бургас, Константин Луков;
- Кошница от изпълнителния директор на Пристанище Бургас, Диян Димов;
- Поздравителен адрес от ГЕРБ - Бургас
- Цветя и поздравителен адрес от Президента и Ректора на Бургаски свободен университет, проф. Петко Чобанов и проф. Галя Христозова;
- Поздравителен адрес от Ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. Анастас Герджиков;
- Поздравителен адрес от Ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Стоян Денчев;
- Поздравителен адрес от Ректора на Технически университет – Варна, проф. Росен Василев;
- Поздравителен адрес от Ректора на Химикотехнологичен и металургичен университет проф. Митко Георгиев;
- Поздравителен адрес от Ректора на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров;
- Цветя и поздравителен адрес от Директора на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов
 
Кулминация на събитието беше връчването на студентските книжки на първокурсниците от деканите на изящния и на приложния факултети проф. Светозар Бенчев и доц. Мирослав Богданов, след което студентите се срещнаха със своите преподаватели в новите учебни ателиета. Беше показана и изложба с произведения  на преподавателите под звуците на талантливите ученици от „Китарен ансамбъл“ към НУМСИ „Панчо Владигеров“ – Бургас. 
 
Филиалът на НХА е факт по силата на Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет. В него през настоящата година ще се обучават около 40 студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и магистърска програма „Арт-терапия“. 
Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите. Те са проектирани спрямо необходимите условия и изисквания на специфичния творчески процес за НХА. Цялото обезпечаване по тяхната реализация е извършено от Община Бургас.
 
Националната художествена академия – Филиал Бургас изказва своите благодарности за съдействието и помощта на всички институции, които оказаха финансова, материална и логистична подкрепа за създаването на Филиала: Община Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министерство на регионалното развитие и благоустройството, Областна администрация Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Бургас, Културен център „Морско казино, катедра „Инженерен дизайн“ - Технически университет, София, Дружество на бургаските художници, Младежки културен център, Общинско предприятие „Спортни имоти“, Национално училище „проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, Ремонтстрой АД, Кроношпан България ЕООД, Ламина ООД, Армстронг център. 

Галерия

Сподели