„Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“ – лекция на арх. Силвана Аникиарико в НХА

2023.03.13

На 16 март 2023 г., четвъртък, в 17:00 ч. в галерия „Академия“ арх. Силвана Аникиарико ще изнесе конференция на тема: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“. Събитието е организирано от Посолството на Италия в София, Италианския културен институт ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA - SOFIA и ИТА Italian Trade Agency Sofia , с участието на Конфиндустрия България Confindustria Bulgaria и със съдействието на Националната художествена академия в София. Входът е свободен, а конференцията ще се проведе на италиански език със симултанен превод на български.
 
Архитект Силвана Аникиарико е един от водещите експерти в областта на италианския дизайн. По време на лекцията тя ще предложи преглед на новите тенденции в сектора: разглеждайки някои от най-значимите примери от историята на италианския дизайн от следвоенния период до наши дни, ще се опита да подчертае как дизайнът е допринесъл за преосмислянето на индивидуалната и колективната идентичност, трансформирайки бинома форма и функция в този на етика и естетика. С края на епохата на Майсторите, и с превръщането му в масова професия, днес дизайнът все повече става средство, което поставя под въпрос опазването на околната среда и прави устойчивостта не само цел, но и основна ценност.  
Архитект Силвана Аникиарико е разработила и ръководила важни изложби, сред които тези, посветени на Еторе Зотзас, Марио Белини, братя Кампана, Чарлз и Рей Иймс, Джо Коломбо, Франко Албини, Лина Бо Барди, Фабио Новембре, Джино Сарфати, Уго Ла Пиетра.
Конференцията е част от събитията в рамките на Деня на италианския дизайн 2023 г. – ежегодна поредица от събития, която се организира от 2017 г. насам от италианското Министерство на външните работи и международното сътрудничество Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione... в сътрудничество и с подкрепата на италианското Министерство на културата.

Файлове за изтегляне

Сподели