Изложба Da10bg: Актуално

2018.11.13

DA10BG  -
10 години магистърска програма „Дигитални изкуства“, в Националната художествена академия
 
През 2018 г. магистърска програма „Дигитални изкуства“ празнува 10 години от създаването си и за да отбележи тази годишнина екипът ѝ подготвя две събития:
 
Изложба DA10BG: Актуално, от 19-ти до 23-ти ноември, в галерия „Академия“. В нея ще съберем и представим пред публиката творби на студенти и преподаватели от всички 10 випуски на програмата.
Линк към събитието
 
Среща с творците DA10BG: творчески дебати на тема „Дигиталните изкуства: откъде-накъде?“, на 21-ви ноември, в Конферентна зала на Гьоте институт. По време на срещата публиката ще може да зададе нови посоки и важни въпроси към творците и изследователите.
Линк към събитието:
Регистрация онлайн за събитието е препоръчителна!
 
Входът и за двете събития е свободен и отворен за всички, които искат да си сверят часовника за мястото, което българското дигитално изкуство заема днес.
 
Дигиталните изкуства са една от най-динамично променящите се сфери на съвременната култура, пряко свързани с развитието на технологиите и медиите. Преди 10 години в НХА се създаде първата по рода си в България магистърска програма в областта на дигиталните изкуства. Целта ѝ е да запознае студентите с широк спектър от дигитални  художествени форми, с конвенциите, езика и естетиката им, с техническата и теоретичната им основа и историческата им еволюция. Програмата е с експериментална, лабораторна насоченост.
Студенти и преподаватели в програмата  създават авторски художествени произведения, използвайки съвременните дигитални медии като изразно средство. Екипът от преподаватели се състои от специалисти в съответната област, които дават специализирани знания и умения за изразяване на авторски идеи при ползване на тази медия. Екипът расте също и според нуждата от актуализация в това поле на знания. Курсове в програмата имат Ангел Симитчиев, Антони Райжеков, Венелин Шурелов, Галина Димитрова-Димова, Делчо Делчев, Иван Шопов, Петко Танчев, Светослав Кокалов, Симеон Янчев.
Към програмата има вече три випуска докторанти, в това число и голяма част от преподавателите, които се занимават с научната дейност. В техните трудове дигиталните изкуства се разглеждат през  теоретичната перспектива и през участията на докторантите в различни академични и публични събития в и извън страната. Изследванията са фокусирани върху принципите на архивиране на този специфичен вид изкуство, начините на представянето му, върху връзката между науката, технологиите и творческия процес в дигиталното изкуство и други актуални проблеми.
Програмата разглежда творбите на дигиталното изкуство като самостоятелна художествена практика, макар  изучаваният материал да намира широко приложение в днешното медийно доминирано общество. За последните 10 години обучението на студентите в програма „Дигитални изкуства“, в НХА, даде много силен тласък на посоката, в която да се насочи и реализира тази перспектива на творческия поглед.
 
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА DA10BG:АКТУАЛНО – 19-ти ноември, 18:00 ч.,
Галерия „Академия“, ул. Шипка № 1
Участниците в изложбата DA10BG: Актуално, студенти и преподаватели, са активно работещи творци в момента на дигиталната сцена. Това са Албена Баева, Ангел Чобанов, Антони Райжеков, Боряна Драганова, Венелин Шурелов, Весела Данчева, Даниела Такева, Десислава Десева, Драгомир Йорданов, Ивайло Гогов, Иван Шопов, Илияна Кънчева, Лора Шопова, Мартин Пенев, Наташа Теофилович, Николина Недялкова, Петко Танчев, Светослав Кокалов, Стефан Дончев, Яна Крачунова. В изложбата от 19-ти до 23-ти ноември, ще бъдат представи общо 20 произведения, които използват дигиталните технологии за свое изразно средство. 
 
DA10BG: ТВОРЧЕСКИ ДЕБАТИ НА ТЕМА „ДИГИТАЛНИТЕ ИЗКУСТВА: ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ?“
21-ви ноември, от 14:00 до 19:00 ч., Конферентна зала на Гьоте институт, ул. Будапеща №1
В пъстър творчески дебат на тема „Дигиталните изкуства: откъде-накъде?“ ще срещнем аудиторията с творците и критиците. Идеята на дебата е да повдигне въпроси, които се носят из публичното пространство, но остават заглъхнали в моментите от всекидневието.
Откъде идва и накъде отива дигиталното изкуство в България?
Има ли предначертан път и трябва ли да следваме посока, в която неизменно да се движим като творящи със съвременните технологии и дигитални медии?
Какви са стъпките, които трябва да извървим?
Защо и как се поражда творческия дух, в среда, в която вече 10 години подобни форми на изкуството запазват определението “нови”, с този смисъл и “непознати” / “неразпознаваеми” за широката публика?
Къде е мястото на подобен род изкуство?
Неизменен е и въпросът за етиката, който винаги застава пред твореца в дигиталната сфера.
 
Проектът DA10BG се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА за 2018 г.
 
Магистърска програма "Дигитални изкуства", страница в сайта на НХА
DA Fest - международен фестивал за дигитални изкуства – официален сайт
Digital Art Dictionary - Wiki Page
Youtube Channel – МП „Дигитални изкуства“ и DA Fest
FB група МА "Дигитални изкуства"
FB страница DA Fest

Сподели