Изложба КЪМ ИЗВОРА – произведения от пленер в с. Момчиловци

2024.01.15

Проучване на яйчната темперна техника и възможностите ѝ за реализация в съвременната живопис
 
15 – 31.01.2024
 
Откриване: 15 януари 2024 г., 18:00 часа, Галерия-книжарница „София Прес“
ул. „Славянска“ 29, София
 
На 15 януари 2024 г в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата „Към извора“, която представя произведения на участниците в проект „Към извора“, включващ пленер в село Момчиловци за възраждане на иконописната яйчна-темперна техника, прилагайки я в създаването на съвременни произведения на изкуството. Ръководител на проекта е доц. д-р Атанас Атанасов – преподавател по рисуване в НХА и ръководител на катедра „Рисуване“. 
 
Известно е, че село Момчиловци е било средище на дърворезбари, иконописци, стенописци и каменоделци. Тяхното майсторство е оставило своя отпечатък в църквата, камбанарията и многобройните параклиси. Срещата на младите артисти с тяхното творчество, обогати познанията им и им даде възможност да приложат старите технологии в съвременното изкуство. Неслучайно селото е наричано Родопското Търново – то е привлякло големия художник Иван Мърквичка, сътворил на това място картината си „Сватба в Момчиловци“. 
По време на пленера, под ръководството на доц. Атанасов, бяха извършени демонстрации, които онагледяват цялостния процес – от подготовка на дъската (залепване на платно, грундиране с кредов грунд, приготовление на яйчна емулсия с пигменти), последователността на нанасяне на боите, до позлатата и лакирането на завършеното произведение.
 
В пленера участват: студенти от специалностите „Живопис“, „Стенопис“ и „Графика“ в НХА – София и Филиал Бургас – Симона Йорданова, Александра Николова, Лиляна Александрова, Ралица Вацева, Светослав Нинов, Филип Филипов, Ханко Седефчев, Дарко Седефчев, Евтим Войнов, Костадин Радичев, докторант – Деян Янев. Ръководител – доц. д-р Атанас Атанасов.
 
Проектът „Към извора“ се финансира по Програмата за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г.

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели