Изложба по повод 70 години специалност „Сценография“ се откри в галерия „Академия“

2017.10.12

Изложба по повод 70 години специалност „Сценография“ се откри в галерия „Академия“. В нея почетно място е отделено на основателя проф. Иван Пенков и преподавателите, допринесли за развитието на катедрата през годините. Експозицията включва произведения на сегашните преподаватели в катедрата - активно работещи в областта на сценографията, както и на студенти от различни курсове на обучение. В експозицията могат да се видят и работи на утвърдени сценографи – възпитаници на специалността от последните две десетилетия.
 
Поздравление от Министъра на културата Боил Банов беше прочетено по време на откриването. „На сценографите се пада нелеката задача да бъдат едновременно архитекти, живописци, графици, скулптури и режисьори. Без тяхната новаторска визия, богато въображение и майсторство една празна сцена никога не би могла да се превърне в уютна дневна, в приказна горска пътека или дори в превозно средство. А публиката никога не би повярвала в това. 
Националната художествена академия е доказала и продължава да доказва своята незаменима роля за развитието на това синтетично изкуство, както и за изграждането на талантливи автори, които подготвя в духа на динамичното съвремие, технологичния напредък и световните тенденции.“ се казва в поздравителния адрес 
Поздравление беше поднесено и от декана на Факултета за приложни изкуства доц. Мирослав Богданов. Експозицията представи доц. Марина Райчинова – ръководител на катедра „Сценография. 
 
Изложбата в галерия „Академия“ на НХА събра на едно място много колеги от различни професионални гилдии – режисьори, театрални критици, художници, сценографи. Събитието уважиха и ръководители и представител на държавни организации, културни институти, театри, училища, преподаватели, студенти. Сред гостите бе и проф. д-р Любен Тотев – Председател на съвета на ректорите и Ректор на Минно-геоложкия университет. 
 
Като част от програмата на честването на специалност „Сценография“ на 16.10.2017 от 14:00 ч., в галерия „Академия“, ще се проведе конференция под надслов: „Актуални тенденции в съвременната сценография. Отражения в образованието по сценография“, която ще изследва новите естетически и технологични развития в изкуството и практиката на художника на сцената и екрана и предизвикателствата, които те поставят пред образованието.
На 18.10.2017, от 18:00 ч. отново в галерия „Академия“ ще бъде представена книгата на проф. д-р Васил Рокоманов – „История на Сценографията“.

Галерия

Сподели