Изложбата •Всичко е добре, когато започва добре• гостува във Велико Търново

2015.12.03

Изложба на студенти и преподаватели от НХА
Куратор – проф. д. изк. Свилен Стефанов
16 декември 2015 – 30 януари 2016
 
Откриване – 16 декември 2015 от 17:30 часа
Изложбени зали „Рафаел Михайлов“
ул. „Рафаел Михайлов“ № 1
 
От 16 декември 2015 до 30 януари 2016 произведения на студенти и преподаватели от различни специалности на НХА ще бъдат изложени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Куратор на изложбата е българският историк на изкуството, критик и художник проф. д. изк. Свилен Стефанов. Изложбата се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на Академията – Societe Generale Експресбанк
 
Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ включва произведения на студенти и преподаватели от специалностите на НХА: „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“. Част от специалностите като „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики) присъстват в залите чрез видео презентация. 
Това, което обединява тази многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства неизменно стои усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често подкрепено с многопластова концептуална интерпретация. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения, адекватни и актуални в днешния бързо променящ се свят.
Проф. д. изк. Свилен Стефанов, куратор на изложбата
 
Допълнителна информация за НХА
Националната художествена академия е сред най-старите висши образователни институции в България. Тя е открита под името Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на княз Фердинанд. През последните почти сто и двадесет години в делото по създаването и поддържането на авторитета на Академията се открояват имената на ред видни български художници и интелектуалци. И неслучайно днес Академията е нещо повече от образователна институция – тя е генератор на творчески проекти и е обърната не само към своите студенти, но и към цялата културна общественост. Нейните възможности се разгръщат от обучение в класически изобразителни умения до реализации чрез съвременни дигитални технологии. Показателно е, че НХА е организатор и домакин на Международно студентско биенале на рисунката и същевременно е дом на електронните форми на изкуство чрез също интернационалния Фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Съвременният облик на Академията се дължи на преподавателските дейности, изложбите от творби на бакалаври и магистри, собствените и гостуващите експозиции в галерия „Академия“, внушителният брой чуждестранни лектори, летните академии и практики, изложбите в чужбина и съвместните проекти с партниращи институции от целия свят. Не на последно място НХА присъства в културната политика на България чрез дейността на своя Музей, с издателската си дейност и с издаването на „Изкуство и критика“ – единственото у нас специализирано списание за актуална художествена проблематика.   
 
Допълнителна информация за Партньорска програма НХА - SGEB
Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ е част от партньорската програма между Националната художествена академия и SocieteGeneraleЕкспресбанк. Партньорството между двете институции осигури по-добри условия за дебюта на младите художници на национална и международна художествена сцена. Съвместно бяха създадени запомнящи се културни прояви в подкрепа на най-младото ни съвременно изкуство. През 2015 година съвместно се реализираха: 
Изложби на дипломираните бакалаври и дипломираните магистри на НХА; Творческа специализация за магистри, докторанти и преподаватели в ателиетата на НХА в Сите Интернасионал Дез ар, Париж; 
Лятна академия, творческа резиденция в „Дом Витгенщайн“, Виена, 
Международна лятна академия и скулптурен симпозиум в Творческата база на НХА, гр. Ахтопол. 
Изложба на студенти и преподаватели в Русе.
Международен фестивал за дигитални изкуства – DA Fest 2015 – пето юбилейно издание

Галерия

Сподели