Лекция на американския художник Стивън Уилсън в НХА

2018.11.06

9 ноември, петък, 14-16 часа
ателие 7, НХА, ул. „Шипка“ 1
 
Стивън Уилсън е съвременен американски художник, чиито творчески търсения се фокусират върху пресечната точка между традиционните занаяти и съвременната култура. Съчетавайки ръчна изработка с модерни технологии и поп иконография, Уилсън комбинира традиционните декоративни изкуства с влияния от модерни и поп артисти като Робърт Раушенбърг и Анди Уорхол, за да създава дизайни от бродерия, текстил, рисуване и асемблаж. Арт формите на Уилсън предефинират текстилната и модната индустрии и повдигат въпроси относно консумирането на луксозни стоки в съвременното общество.
 
Студентите на Художествената академия и гостите на лекция ще се срещнат с автора и ще проследят детайлна презентация, която въвежда в неговия метод на работа. Презентацията ще се фокусира върху използването на уникални по рода си техники, преоткрити в тяхното смесване – от дигитални бродерии и рисуване до 3-D скулптура и внедряване на лазерни технологии в творческия процес.
 
Стивън Уилсън има 25-годишен опит в създаването на дизайни на бродерии. Той често прави препратки към модната индустрия и традиционните занаяти, използва пакетиращите кутии от дизайнерски стоки вместо платно, интерпретира тъкани и други материали, за да отрази различните естетически философии на модната индустрия.
Неговата серия „Americana” изследва американската идентичност през иконите на американската култура. С над 20 изложби в Лос Анжелис и Шарлът, той трайно налага своя уникален подход и оригинален метод на работа, с прилагане на смесени медии. Опитът, натрупан в годините, ще бъде интересен и полезен за българските му колеги и млади артисти, за студенти и ученици по изкуствата, които се намират в началото на своя творчески път. 
 
Лекцията в Ателие 7 на НХА е със свободен вход и ще бъде придружена с подписване на арт-книга на издателство „Скала“, посветена на художника.

Галерия

Сподели