Международна изложба съвременно изкуство беше открита в галерия „Академия“

2022.10.14

На 12.10.2022 г. в галерия „Академия“ беше открита изложбата Kunst am Strom / Изкуство на потока, организирана по инициатива на Културния референт за Дунавския регион към Централния музей на дунавските шваби в град Улм (Германия). Проектът е част от официалната програма „Дунавско море“ на Европейската столица на културата – Нови Сад 2022 и обединява артистични позиции, художници и куратори от Дунавския регион. 
 
Kunst am Strom / Изкуство на потока е създаден в духа на тясно сътрудничество между дунавските страни – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния и България. Откриването на изложбата се проведе в присъствието на ректора на НХА проф. Георги Янков, зам.-ректора проф. Свилен Стефанов, проф. Божидар Бояджиев, куратор за България, и двамата автори на концепцията на проекта Свантие Фолкман и Мартон Меес. Официални гости на събитието бяха Н. Пр. г-жа Ирене Планк – временно управляваща посолството на Германия, г-жа Андреа Ваврикова – консул  на Словашкото посолство, г-жа Снежана Йовева – директор на Културния институт към министъра на външните работи. 
 
По време на откриването г-жа Свантие Фолкман разказа за концепцията на изложбата:
Става все по-важно единството на Дунавския регион да произтича преди всичко от неговото разнообразие. Осъзнаването на различия и оживеното справяне с тях може да се превърне в модел за бъдещо развитие, също и за преодоляване на предизвикателствата на глобализацията. ... След политическите промени от последните десетилетия европейската река Дунав има възможност отново да се превърне във връзка между народите. Като търговски път може да транспортира не само стоки, но и ценности и знания. На този фон партньорите по проекта разбират изкуството и неговите институции като открити пространства, които принадлежат на всички и в които се срещат много различни интереси.
 
Проектът „Изкуство на потока“ стартира през 2019 г. във време, когато светът все още изглеждаше подреден“ – каза на откриването Мартон Меес и допълни – Само няколко месеца по-късно обаче нормалността свърши: започна корона пандемията. Нашата пътуваща изложба, която разчиташе на много срещи, преминавания на граници, откриващи събития и личен обмен, сега беше пристигнала в пандемичната реалност, в новия „световен ред“ ... Въпреки това използвахме креативно почивката, свързана с кризата през 2021 г. Организирахме два онлайн симпозиума с кураторите и художниците, които, от една страна, функционираха като „вентил“, а от друга, обогатиха проекта по един вълнуващ начин. За второто дигитално събитие Studio Talks художниците бяха помолени предварително да уловят работата си, ателиетата си, града и средата си на живот в кратки видео автопортрети. От тези видеа се очерта уникална панорама на художественото творчество в Дунавския регион, която едва ли би се появила без пандемията. 13-те студийни видеоклипа бяха публикувани в YouTube след събитието (канал на партньорите по проекта, наречен  Дунавски културен клъстер) и в момента са достъпни. Бихме искали да отбележим също, че проектът „Изкуство на потока” въведе още една артистична иновация: визуалното изкуство беше допълнено със съвременни литературни текстове. Писатели от всичките осем държави бяха помолени да напишат текст за тази пътуваща изложба.
 
Проф. Божидар Бояджиев – куратор по проекта от България – представи авторите и работите им, включени в изложбата. 

Галерия

Сподели