Националната художествена академия представи работи на студенти и дипломанти в две галерии в гр. Сливен

2024.03.20

Предизвикателството: обучението на креативни, независими и иновативни артисти не е нещо ново за Националната художествена академия. Доказателство за това са двете изложби галерия „Нова“ и галерия „Май“ в гр. Сливен, където бяха представени нашите студенти и дипломанти от специалностите „Текстил – изкуство и дизайн“ „Метал“, „Резба“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ и „Керамика“ .
Изложбите бяха открити от проф. Казимеж Павлак – гост на НХА oт Академията за изкуство и дизайн във Вроцлав, Полша и доц.д-р Елизар Милев – ръководител на академичния Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства към НХА.
 
Куратор е гл.ас. д-р Венцислав Шишков
 
На 20 март 2024 г. докторант Тодор Горанов от специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ ще направи работилници с учениците от НХГ „Димитър Добрович“ – гр. Сливен, и демонстрира прилики и разлики при класическия витраж и тифани техника. В същия ден в сградата на НХА на бул. „Г. М. Димитров“ 100 – София проф. проф. Казимеж Павлак – майстор на стъклото ще представи лекция за полското стъкло.
 
Изложбите в Сливен продължават до 29 март 2024 г.
 
Събитията се осъществяват с подкрепата на Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства към ЦУТПД – НХА.

Галерия

Сподели