Студенти от НХА създадоха модна колекция, вдъхновена от чипровските килими

2018.05.08

Студенти бакалаври и магистри от специалност „Мода“ на Националната художествена академия, под ръководството на доц. Анна Аврамова, създадоха колекция, вдъхновена от фигурите и багрите на чипровските килими, която беше представена по време на петия фестивал на чипровския килим, проведен на 5 и 6 май в Чипровци. 
Идеята на ревюто на студентите, под името „РЕ–старт, РЕ–дизайн на старото“, е идентичността – кодът на идентичност – добре забравеното старо, което е двигател на всичко ново. Колекцията бе съставена от над 20 модела показани в залата на Историческия музей в Чипровци. Свои модели на тема „Магия за любов“ представи и докторантът към катедра „Мода“ Рафаела Рафаелова.  
 
Целта на Фестивала на чипровския килим е да се популяризира чипровския килим, като се представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.
Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. (ФБ събитие на Фестивала)

Галерия

Сподели