Студенти от специалност „Моден дизайн“ в НХА получиха стипендиите „Златна игла 2022“ на Академията за мода

2023.06.02

В изпълнение на своята корпоративно-социална мисия „Златна игла 2022“ Академията за мода определи своите новите стипендианти. С приза са отличени трима от най-добрите студенти от специалността „Моден дизайн“, бакалавърска програма, в Националната художествена академия - Ния Топалова (IV курс), Мая Димова (II курс) и Надя Узун (II курс).
 
Стипендиантите получиха финансови средства от Академията за мода за закупуване на шивашко оборудване и за образователни цели. Ния Топалова, която тази година завършва Националната художествена академия, бе наградена и със специална фотосесия за изработването на портфолио във връзка със защитата на дипломната ѝ работа. Във фотосесията, освен топфотографът Дилян Марков, благотворително участваха  Хелена Тодорова, Вероника Стефанова и Александър Иванчев (салон за красота V&A Glamour), и Виктория Стефан (Derma Life). 
 
Председателят на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков и дългогодишен преподавател в катедра „Моден дизайн“ на НХА, заяви: „Академията за мода неотклонно следва своята социално отговорна мисия и подпомага талантливите млади дизайнери и студенти по мода не само идейно, информационно и морално, но и материално. Тази година съвсем заслужено стипендии получават такива способни и креативни студенти като Ния Топалова, Мая Димова и Надя Узун. В България расте прекрасно ново поколение модни творци, които задължително трябва да бъдат откривани навреме, подкрепяни и всячески окриляни. Красотата и стилът на бъдещето са в техни ръце!“.
 
Тазгодишните стипендианти представиха своите най-нови произведения по време на Годишните награди за най-успешните и стилни българи „БГ модна икона 2023“. Всички наградени млади творци бяха поздравени и от проф. д-р Яна Костадинова – ръководител на катедра „Моден дизайн“ в НХА, която в словото си изтъкна: „Бих искала да изкажа моята лична благодарност на Академията за мода и в частност на проф.  Стойков, който абсолютно винаги през всички тези – повече от 20 години, откакто съществува нашата катедра, винаги ни е подкрепял!“.
По този повод Ния Топалова сподели: „Искам да благодаря на Академията за мода за тази възможност, която ми отдадоха и на проф. Любомир Стойков – много благодаря, че повярвахте в мен и видяхте потенциала ми“. Мая Димова от своя страна изтъкна: „Много благодаря на Академията за мода и на проф. Любомир Стойков за огромната подкрепа и за всичко, което прави за своите студенти“. Надя Узун не присъства на церемонията по връчване на сертификатите за стипендия по време на церемонията на наградите „БГ модна икона 2023“, тъй като беше в родната си Украйна, но получи своята стипендия своевременно.
 
Благотворителната инициатива е съвместно дело на Академията за мода, фотографа Дилян Марков – три пъти носител на Златна игла, и Екатерина Свечева – топмодел, инфлуенсър и лице на „Златна игла 2022“.

Галерия

Сподели