Студентски пленер „В духа на Майстора“ в село Шишковци – 2020

2020.10.03

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е инициатор на ежегоден студентски пленер „В духа на Майстора“ в село Шишковци, подкрепен от Националната художествена академия (НХА). Началото на пленера е поставено през 2014 година. За седма година студенти от НХА ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. За разлика от предходните години, сега младите живописци и скулптори ще творят сред красотата на златната есен. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.
 
Официалното откриване на пленера е на 3 октомври 2020 г., 11:00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“, с. Шишковци. Същия ден участниците в пленера ще посетят Художествената галерия, Празника на плодородието и забележителностите на град Кюстендил. 
На 8 октомври, от 18:00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.
На 11 октомври, от 17:30 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна, рисунки и скулптурни пластики на студенти от НХА, създадени по време на пленера.
 
Студентският пленер се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА и със съдействието на Община Кюстендил, на Кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“. 

Сподели