Съвременното унгарско изкуство и Изложбата #Bartók 2.0

2020.02.24

25 февруари от 15:30 ч. 
ателие 7 на НХА, ул. „Шипка“ 1
 
Унгарският културен институт и Националната художествена академия ви канят на 25.02.2020 от 15:30 ч. в НХА на  лекция и среща с Йожеф Кесман и Шандор Пинцехеи, които пристигат в Бългагия по повод откриването на ИЗЛОЖБА #БАРТОК 2.0. Темата на лекцията е Съвременно унгарско изкуство. 
 
Йожеф Кесман (1968) – куратор на изложбата
Специалист по история на изкуството, куратор, водещ куратор на Галерията за съвременно изкуство „Мючарнок", понастоящем водещ куратор на Музея „Лудвиг“, преподавател в катедрата по визуални изкуства на Западния унгарски университет-Шопрон, живее в Будапеща.
 
Шандор Пинцехеи (1946) – участник в изложбата
График, художник, преподавател. Завършва Художествената гимназия и специалност унгарски език и рисуване във Висшия педагогически институт в град Печ. Работи като график и реставратор в Музея „Янус Панониус“ и като директор на Галерията на Печ. От 1999 г. е преподавател във Факултета по изкуствата на Университета „Янус Панониус“-Печ..
 
Бела Барток е един от най-значимите унгарски композитори на ХХ век, пианист, фолклорен изследовател и събирач на народни песни на народите от Централна Европа. В музиката на тези народи, но може би преди всичко в унгарския фолклор Барток открива онзи чист извор, от който да черпи, за да обнови и издигне на световно ниво унгарската музикална култура. В изложбата #Барток 2.0 наред с неоавангардните класици може да се видят работите на различни унгарски творци, създадени на границата на изобразителното изкуство, науката и музиката. Повечето от творбите са хибридни произведения.
Изложбата представлява подбор от творбите на една по-голяма изложба, съставена по повод годината на Барток през 2016 година и представена в един от най-престижните унгарски музеи за съвременно изкуство – Музея "Лудвиг".
Изложбата се посвещава и на десетото юбилейно издание на Международния клавирен конкурс "Лист-Барток" (София, 27-30.III.2020).
Изложбата е предоставена от Музей "Лудвиг" – Будапеща и ще продължи до 3 април 2020 г.
 

Сподели