Визитата на Н. В. Цар Симеон II в Националната художествена академия

2023.03.09

На 8.03.2023 г. по покана на ректора проф. Георги Янков на визита в Националната художествена академия пристигна Н. В. Цар Симеон II, който бе посрещнат от ръководството на Академията и от Константин Пенчев – председател на Съвета на настоятелите на НХА.  
 
Поканата към Н. В. Цар Симеон II е продиктувана от близките исторически отношения между Националната художествена академия и царското семейство, ролята на цар Фердинанд I и цар Борис III за развитието на Академията и ценните артефакти, които музейната сбирка на Академията съхранява. 
 
Държавното рисувално училище е открито на 1 октомври 1896 г. след подписването на указ от княз Фердинанд I. С този акт в София е положено началото на едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Князът и създаденият от него фонд подпомагат финансово през годините талантливи студенти, нуждаещи се от средства. Самият той, с изключителната си ерудираност, е бил чест гост в ателиетата на Академията и редовен слушател на известните сказки по история на изкуството на проф. Антон Митов – познати ни като „Фенерът на Митов“. 
 
Ректорът проф. Георги Янков и ръковоството на НХА поканиха Н. В. Цар Симеон II да разгледа пространствата на Академията и галерия „Академия“ с представената изложба на проф. д-р Иван Газдов, удостоен наскоро със званието „Доктор хонорис кауза на НХА“.  
 
По време на срещата бяха представени едни от най-важните музейни експонати на Академията, свързани с царското семейство:
Ритуалния комплект, с който княз Фердинанд I полага основния камък на Държавното рисувално училище през 1906 г.; 
Ритуалния комплект, с който княз Фердинанд I полага основите на Държавния аквариум във Варна през 1906 г.; 
Ритуалния чук, с който княз Фердинанд I полага основите на паметника на Цар Освободител на 20 април 1901 г.; 
Сигнален ловен рог, принадлежал на цар Фердинанд I; 
Порцеланова ваза за цветя, дарена от цар Фердинанд I за Mузейната колекция на Художествената академия; 
Изданието Italienische sculpturen (1896), дарено от личната библиотека на цар Фердинанд I за Библиотеката на Художествената академия.
 
Емблематичният портрет на княгина Мария-Луиза Бурбон-Пармска, част от Музейната сбирка на НХА, с автор проф. Иван Мърквичка – първи директор на ДРУ, в момента е под реставрационната намеса на преподавателите и студентите от Катедра „Реставрация". Повече за реставрационните дейности разказа доц. д-р Стефан Белишки – ръководител на катедрата. Процесите по реставрация на произведението са финансирани по програмата за Научната и художественотворческа дейност на НХА.  
 
По предложение на д-р Милена Балчева-Божкова – уредник на Музейната сбирка на НХА, във връзка с близките отношения на царското семейство с Художествената академия в периода от края на XIX и първата половина на ХХ век беше обсъдена идеята за реализиране на изложба съвместно с Фонд Цар Борис и Царица Йоанна" – Дворец Врана, която да представи произведения и документални материали, проследяващи ролята на цар Фердинанд I и цар Борис III в историческата хроника на висшето учебно заведение.  
 
Ректорът на НХА, проф. Георги Янков, подари на Н. В. Цар Симеон II от името на НХА копие на указа на Цар Фердинанд I, с който се утвърждава основаването на  Държавното рисувално училище. 

Галерия

Сподели