„Художник на героични образи“ - 100 години от рождението на Симеон Халачев

На 05.11.2019 г. от 19:00 часа в галерия „Академия“ ще се открие изложбата „Художник на героични образи“ посветена на 100 години от рождението на проф. Симеон Халачев (1919-1986 г.) В галерията ще бъдат експонирани живописни творби - емблематичните за неговото творчество монументални динамични композиции на историческа тематика. Неговите творби се издигат с много живописни качества до най-добрите образци на изобразителното изкуство посветено на българската история. Характерните за цялостното творчество на Халачев епичност и монументалност в неговите композиции познаваме от картините му „Аспарух минава Дунава“, „Ивайло разбива татарите“, „Боят настана“, „Войниците на Крум разбиват Никифор“, „Боят при Милин Камък“ и др., част от които могат да се видят на настоящата изложба. Симеон Халачев завършва през 1946-та година Художествената академия с първият випуск на тогава новопостъпилият учител Илия Петров. 
„Бяха военни години. Гладувахме, но по цял ден бяхме в Академията - тя ни беше и училище и дом. А вечер трябваше да търсим да работим за прехрана. Любовта към живописта ни окриляваше. Не ни тежеше нищо. Младост!“ пише Симеон Халачев през 1979 г. в разказа „Как станах художник“. Любовта към живописта Симеон Халачев предава на своите студенти, чиито топли спомени за него можем да чуем и днес. Те често го посещават в ателието му в Панчарево, където въпреки интимната атмосфера, той остава техен мъдър наставник: „Художникът рисува с четка, която е събрала целия му опит на света! И в този опит не може да не присъства и поучителната история на българина. Художникът рисува с България в сърцето.“, казва им той на една от тези сбирки. От началото на 50-те години той преподава по цветен етюд в катедра Плакат, където е хабилитиран за доцент, а през 1984 защитава и професура.Художникът проявява завидно майсторство в изграждането на сложна живописна композиция, в която умело балансира едро изградените обеми и цветни петна. Но Симеон Халачев не е само живописец и това е изразено ясно в десетките негови графични творби,  илюстрации към детска и юношеска литература, изографисани църкви. Изложбата „Художник на героични образи“  ще ни представи избрани творби на проф. Халачев, създадени с обичта и вълнението на съвестния и трудолюбив творец с дълбока обич към родния край. 
 
Симеон Халачев е роден на 10.10.1919 г. в гр. Търговище в семейство на земеделци. Много рано остава сирак – на 11 годишна възраст.  Начално образование завършва в родния си град, това са и годините, в които започва да рисува. Премества се да учи в гимназията в гр. Шумен, където учи, твори и работи. Именно в Шуменската гимназия, поощряван от учителят си по рисуване - Никола Бояджиев негова цел в живота, както самият той по-късно пише, става да завърши Академията.  След завършване на гимназиалното си образование се явява на приемни изпити в Националната художествена академия, където известно време учи живопис при проф. Никола Маринов. Следването на на младият студент е много трудно в материално отношение: „Бяха военни години. Гладувахме, но по цял ден бяхме в Академията - тя ни беше и училище и дом. А вечер трябваше да търсим да работим за прехрана. Любовта към живописта ни окриляваше. Не ни тежеше нищо. Младост!“, пише Симеон Халачев през 1979 г. в разказа „Как станах художник“. По време на следването си е награден от Академичния съвет на НХА за постижения в изобразителното изкуство и отличен успех с пътуване до Италия. Дипломира се през 1946 г. при проф. Илия Петров. След завършването си рисува за различни вестници и списания. През 1948 г. участва в бригадирското движение като художник в Хаинбоаз. Там рисува първата си мащабна композиция с маслени бои, носеща заглавието „Бригадири“.  Рисува и множество илюстрации към книги и картини на свободна практика.  През 1963 г. постъпва на работа като художник - постановчик в Студия за игрални филми София където е консултант по композицията на филмите „А бяхме млади“, „Години за любов“, „Пътят минава през Беловир“, „Накануне“, „Димитровградци“ и други. Малко по-късно се явява на конкурс за преподавател в НХА, които печели и постъпва като преподавател, а по-късно е хабилитиран като доцент. В 1984 г. защитава и професура с творбите: 
    Ивайло Разбива Татарите - маслени бои, 400/300 см.
    Боят Настана - маслени бои, 200/300 см.
    Аспарух Михава Дунава - маслени бои, 400/300 см.
    Портрет на Колю Фичето - маслени бои, 90/130 см.
    Цикъл графики от историята на гр. Силистра - туш/перо
Симеон Халачев илюстрира и множество книги за издателство Български художник. Участва във всички общи художествени изложби с мащабни маслени композиции. Маслените му картини са на историческа тематика, пейзажи, портрети на личности от българската история и артисти. Рисува и графични цикли с туш и перо на историческа тематика, композиции илюстриращи българския бит и пейзаж. Художникът умира на 64 години в гр. София.

Сподели