Изложба в памет на художника Киро Мавров

12 май - 3 юни 2022
 
Откриване – 12.05.2022 (четвъртък) от 18:30 ч.
 
Киро Мавров е български художник – илюстратор, карикатурист, живописец и график. Роден е през 1949 година във Варна. През годините е илюстрирал повече от 60 книги, сред които „Приказките на братя Грим“, „Роня – дъщерята на разбойника“ на Астрид Линдгрен, „Приказки за непослушни деца“ на Жак Превер, „Законите на Паркинсън“ и много други. Предпочита да илюстрира текстове с комичен и сатиричен дух. 
Участвал е в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина. 
Печелил е множество награди у нас и по света.
 
Киро Мавров си отиде от този свят ненадейно през декември 2021, оставяйки неосъществени планове за изложби у нас и в чужбина. Настоящата експозиция частично ги изпълнява, като фокусът е върху личното му „аз“ като художник и артист.
Подборът включва различни творчески периоди и техники и дава на зрителя поглед върху личните търсения на автора като творец. 
Рисунките и графиките носят индивидуалния му графичен изказ, както и остър сатиричен заряд, предадени чрез силата на свободния рисунък с туш, перо и молив. 
Маслените картини предават очарованието на контрапункта в заобикалящата ни среда.
Кинетичните скулптури, почти непоказвани до момента, съчетават страстта на автора към сетивното и любовта му към механиката и движението.
Обединяващ за изложбата е характерният му остър индивидуален почерк, радващ окото и провокиращ ума.
 
Куратор на изложбата е Красимир Линков.
 
 
Инициатори на изложбата:
Пламен Зеленков
Ясен Гюзелев
Красимир Линков
Кирил Мавров

Галерия

Сподели